Prison Break in het echt: gevangenen ontsnappen massaal in Brazilië

In Parnamirim, in het noordoosten van Brazilië, zijn maar liefst 91 gevangenen ontsnapt via een 30 meter lange tunnel. Negen van hen werden al opnieuw gevat, de anderen zijn nog voortvluchtig.
door
Laura.Brusselaers
Leestijd 1 min.

Uit cijfers van de autoriteiten blijkt dat de gevangenis in de staat Rio Grande do Norte zwaar overbevolkt is. Er verblijven 589 gevangenen, terwijl de capaciteit maar 382 bedraagt. De lokale overheden hebben een grote zoekactie op poten gezet om de 91 mannen terug te vinden.

Drugsbendes

In januari vond in dezelfde staat al een massale ontsnapping plaats. Toen konden 56 gedetineerden uit de gevangenis van Alcaçuz vluchten tijdens een gewelddadige opstand. Daarbij vielen 26 doden.

Sinds begin 2017 zorgt de barbaarse oorlog tussen rivaliserende drugsbendes voor een ongeziene golf van geweld in de Braziliaanse gevangenissen. Daarbovenop zijn ze ook nog eens overbevolkt en in slechte staat. Vooral in het noorden van het land is dat een probleem, aangezien een groot deel van de verhandelde cocaïne afkomstig is van het aangrenzende Peru en Colombia.