Privileges voor gevaccineerden? "Advies is in de maak"

In België is een advies in de maak over mogelijke versoepelingen voor gevaccineerden. Viroloog Steven Van Gucht waarschuwt op de persconferentie van Sciensano en het Nationaal Crisiscentrum dat het opletten geblazen is met dergelijke beslissingen, aangezien er nog veel virus circuleert en vaccins ook niet honderd procent beschermen tegen besmettingen.
door
silke.vandenbroeck
Leestijd 2 min.

Onder meer Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) is voorstander van de zogenaamde 'coronapas', waarmee gevaccineerden bijvoorbeeld naar de fitness kunnen of op restaurant. Ook Vlaams gezondheidsminister Wouter Beke (CDV) voelt wel iets voor zo'n paspoort, op voorwaarde dat iedereen de kans heeft gekregen om zich te laten inenten.

Viroloog Steven Van Gucht bevestigt dat er een advies in de maak is over mogelijke versoepelingen voor gevaccineerden. Dat advies wordt voorbereid door een speciale werkgroep van de Gems, met onder meer juristen, ethici en sociologen. Binnenkort wordt het doorgestuurd naar beleidsmakers en ministers die daarover een beslissing zullen nemen.

Waarschuwing

Van Gucht waarschuwt wel dat het opletten geblazen is met zulke adviezen. Vaccinatie neemt de kans op overdracht van het virus niet volledig weg, klinkt het. Zeker niet na een eerste prik. "Het merendeel van de bevolking is nog niet beschermd door een vaccin, dus zij lopen nog kans op ernstige ziekte. Dat moet je dus in rekening brengen als je regels gaat creëren voor gevaccineerden alleen."

Een andere parameter die volgens Van Gucht in rekening gebracht moet worden, is de hoeveelheid virus in omloop. "En die is op dit moment nog heel hoog, met 3.000 besmettingen per dag. De twee parameters zullen hopelijk verbeteren, waardoor je sowieso voor iedereen de regels kan versoepelen, en misschien iets extra kan doen voor de gevaccineerden", aldus de viroloog.