Protest van model overheerst Gucci-show

Op zondagavond kreeg het beroemde modemerk Gucci de eer om de modeweek in Milaan af te sluiten. Het concept van de show was opvallend: ontwerper Alessandro Michele opende het defilé met enkele modellen gehuld in een 'artistieke' versie van een dwangbuis, om te contrasteren met de vrijheid van de kleding die volgde. Maar dat was niet naar de zin van model Ayesha Tan Jones.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

De opening van de Gucci-show in Milaan ging niet onopgemerkt voorbij. Alvorens de modellen met de 'echte' ontwerpen de catwalk opliepen, kwamen er eerst enkele modellen voorbij in moderne, kraakwitte versies van een dwangbuis. Michele wou zo extra in de verf zetten dat alles wat volgde het resultaat was van een creatief proces waarbij zelfexpressie hoogtij vierde.

Blackface en tulbanden

Toch is het niet de show zelf die met de aandacht ging lopen. Ayesha Tan Jones, een van de modellen die in een 'dwangbuis' werd gehuld, kon niet bepaald lachen met Michele's denkwijze. Ze hield daarom de palmen van haar handen naar voren gericht, waarop de aandachtige toeschouwer de woorden "mental health is not fashion" kon lezen. Op Instagram legde ze uit dat zowel zij als haar familieleden regelmatig in de knoop liggen met hun mentale gezondheid. Ze vond Michele's aanpak dan ook vulgair, kapitalistisch en fantasieloos. Een woordvoerder van Gucci liet later weten dat haar optreden niet in scène was gezet en dat de 'dwangbuizen' nooit bedoeld waren voor de verkoop. Het is echter de vraag of die uitleg afdoende is om kritiek op het modehuis tegen te gaan, gezien Gucci's voorgeschiedenis. Eerder dit jaar lag het merk ook al onder vuur omwille van een vermeende blackface-trui en tulbanden geïnspireerd op het hoofddeksel van de sikhs.