Raad van State schort coronamaatregelen cultuursector op: «Sluiting is disproportioneel»

De Raad van State heeft vandaag beslist om de coronamaatregelen voor de cultuursector op te schorten, omdat de beslissing «disproportioneel» is en «niet steunt op adequate motieven». Dat meldt De Standaard.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De gevolgen gaan onmiddellijk in, blijkt uit het arrest van de Raad van State. Dat betekent in principe dat culturele instellingen vanaf nu de deuren opnieuw kunnen openen. Het arrest, afkomstig van een Franstalige kamer, telt 38 pagina’s en is ruim gemotiveerd.

Het overlegcomité had de maatregelen op 22 december aangekondigd. Cultuurzalen en bioscopen moesten sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

«Disproportioneel»

De Raad van State oordeelt nu dat de sluiting van de cultuursector «disproportioneel» is, en geeft aan dat niet voldoende gemotiveerd is waarom het bezoeken van culturele voorstellingen bijzonder gevaarlijk zou zijn voor de volksgezondheid.

Hoe ver het arrest reikt, is niet duidelijk. De klager was een medewerker van een theatershow. Zulke culturele voorstellingen moeten voor de Raad van State nog kunnen plaatsvinden. Of ook muziekoptredens en filmvoorstellingen weer mogen, is minder duidelijk. Over niet-culturele evenementen spreekt de Raad van State zich niet uit.

Regisseur Stany Crets, die het voortouw nam in de strijd tegen de sluiting van de cultuursector en onder meer opriep tot een betoging in Brussel afgelopen zondag, reageerde op Twitter al triomfantelijk op het nieuws.

«Corrigeer het beleid»

Michael De Cock, artistiek directeur van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS) in Brussel, roept de beleidsmakers op om het coronabeleid bij te sturen, nu de Raad van State oordeelde dat de sluiting van de cultuursector «disproportioneel» is.

Volgens De Cock is het echter niet vanzelfsprekend dat de KVS zijn programmatie gewoon zal hervatten, zoals die voor het Overlegcomité uitgetekend was. «Een theater doe je niet open en dicht op een uur. Het is geen flipperkast. Het lichtzinnige politieke beleid heeft veel schade aangericht», zegt hij.

«De Raad van State oordeelt nu dat de maatregel disproportioneel is. Dat zijn exact de bewoordingen die ik eerder op de dag gebruikte in het VTM Nieuws. Veel mensen hebben voor en achter de schermen inspanningen geleverd om dit aan te tonen. Dat de Raad van State nu bevestigt dat de politiek slecht huiswerk heeft geleverd, is heel belangrijk», zegt de artistiek directeur.

De Cock blikt daarom vooruit naar het overleg volgende week met minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). «Het beleid was fout. Neem de verantwoordelijkheid en corrigeer het. Er wordt gesproken van een stappenplan voor een heropening. Wel, maak daar werk van en zorg ervoor dat we nooit meer dicht moeten gaan, graag.»