Rally - Ogier pakt de leiding, Neuville meteen in de fout

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijfvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier (Ford Fiesta WRC) staat na afloop van de eerste wedstrijddag in de Monte-Carlo aan de leiding. De Fransman heeft een voorsprong van 17.3 op zijn eerste achtervolger, de Noor Andreas Mikkelsen (Hyundai i20 Coupe WRC). De Spanjaard Dani Sordo (Hyundai i20 Coupe WRC) is derde op 25.6. Mikkelsen en Sordo zijn teamgenoten van Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupé WRC). De Belg begon niet al te best aan zijn WK. Neuville gleed in de eerste klassementsrit van de baan en verloor meer dan 4 minuten. Neuville staat na dag 1 op de 17e plaats.

De allereerste klassementsrit van de Monte Carlo was de klassieker van Sisteron. De rit van ruim 36 kilometer, die voor het eerst in tegengestelde richting werd gereden, zorgde meteen voor ophef. Sébastien Ogier spinde in de afdaling, tegen lage snelheid, op het ijs. Toch slaagde de Fransman erin om de snelste tijd te rijden. Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) ging tegen 10 kilometer per uur van de baan, Elfyn Evans (Ford Fiesta WRC) reed lek, Kris Meeke (Citroën C3 WRC) slipte op een ijsplek en ook Thierry Neuville ging in de fout. "Ik reed misschien 5 kilometer per uur te snel", verklaarde Neuville. "Ik trok de handrem op, met als gevolg dat alle vier de wielen blokkeerden, we van de baan gleden en vast kwamen te zitten in de sneeuw. Het was een droge rit met ijs in de afdaling. Slicks op ijs bieden geen grip. We moesten rekenen op hulp van de toeschouwers maar jammer genoeg waren er niet al te veel toeschouwers en dus duurde het even vooraleer we verder konden rijden. Dit hoort er bij." In de tweede klassementsrit reed Neuville de tweede tijd, op 1.4 van Ogier.

Voor Guillaume de Mevius (Peugeot 208 T16) is de Monte-Carlo zijn eerste WK wedstrijd. Hij staat op de 20e plaats. Minder goed verging het Kevin Abbring en Pieter Tsjoen (Ford Fiesta R5). Het duo reed in de eerste klassementsrit lek en verloor 8:27. Bij het wisselen van het wiel verbrandde Tsjoen zijn hand. Het duo Molle-Herman (Peugeot 208) stond na de eerste rit op de 49e plaats.

Vrijdag worden en zes klassementsritten gereden. De Rally van Monte-Carlo eindigt zondagnamiddag.

.

bron: Belga