Recordhitte in Canada: brand vaagt dorp weg

Alle ongeveer 350 inwoners van het dorpje Lytton en omgeving in de Canadese provincie British Columbia zijn woensdagavond (lokale tijd) huis en haard kwijtgeraakt toen een snel oprukkende natuurbrand alles verwoestte. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers.

door
Redactie online
Leestijd 1 min.

Burgemeester Jan Polderman tekende het officiële evacuatiebevel. «Het is verschrikkelijk. Alles stond in brand. Het duurde ongeveer 15 minuten vanaf de eerste rookontwikkeling tot er plotseling overal vuur was,» zei hij tegen CBC News.

Voor de gevluchte inwoners is een opvangcentrum ingericht. Op videobeelden, gemaakt door inwoners die zich het dorp uit haastten, zijn talrijke gebouwen in brand te zien.

Wind met snelheden tot 70 kilometer per uur stuwde het vuur naar het dorp, zei een meteoroloog van CBC. Ze legde uit dat de hete, droge en winderige omstandigheden in het gebied kunnen betekenen dat het vuur zich verplaatst met een snelheid van 10 tot wel 20 kilometer per uur.

49,6 graden

In de Amerikaanse en Canadese staten langs de westkust was het de afgelopen dagen extreem heet. Lytton, dat 260 kilometer ten noorden van Vancouver ligt, spande dinsdag met 49,6 graden de kroon. Dat is de hoogste temperatuur ooit in Canada gemeten. In de regio Vancouver zijn meer dan honderd mensen overleden door de hitte. Het gaat hierbij vooral om ouderen.