Rent a BXL Picture stelt Brussel in een beter daglicht

'Speel in op de noden van je omgeving', het is een van de vuistregels voor elke beginnende onderneming. Ook de Brusselse start-up Rent a BXL Picture hield zich bij zijn oprichting aan dat devies. Nadat het imago van onze hoofdstad de laatste jaren een flinke knauw kreeg, richtte de onderneming zijn lens op de onderbelichte schoonheid van Brussel. "Soldaten en tanks fotografeer ik niet. Die zijn nu wel aanwezig in de stad, maar binnen tien jaar misschien niet meer."
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Foto R.V.

Aan het woord is fotografe Bea Borgers, die de moeilijk te fotograferen lucht niet aan haar hart laat komen op de grijze ochtend van onze afspraak. Tijdens de wandeling door Brussel die op onze ontmoeting volgt, zal ze slechts zelden haar fototoestel tot onder ooghoogte laten zakken. "De schoonheid van Brussel ligt in haar diversiteit. Het is erg moeilijk om van iets te zeggen: 'Dat is nu typisch Brussel'."

Naast fotografe is Borgers ook de oprichtster van Rent a BXL Picture en verdeelt ze haar tijd tussen fotograferen en potentiële klanten zoeken. Die klanten zijn hoofdzakelijk bedrijven die kunstfoto's willen huren. Opmerkelijk is dat de foto's van de onderneming telkens genomen werden in Brussel, door Brusselse fotografen. De reden waarom de start-up ervoor koos om de foto's niet te verkopen, is eerder praktisch van aard: "Bedrijven kunnen de huur van kunstfoto's fiscaal in mindering brengen. Bij een aankoop kan dat niet", vertelt Borgers.

Rent a BXL Picture werd opgericht vanuit twee verschillende uitganspunten. "We zijn met dit project begonnen om Brussel in een beter daglicht te stellen. Er wordt te veel op een negatieve manier over de stad gepraat", aldus Borgers. Tegelijk probeert de onderneming ook de zichtbaarheid van de deelnemende fotografen te vergroten. "De fotografen verliezen nooit de rechten op hun werk en ontvangen ook een percentage van de huurprijs."

Foto Bea Borgers

Artisanale fotografie

De onderneming verhuurt op dit moment het werk van vier fotografen, dat varieert van cityscapes tot portretfoto's. Op die manier probeert ze te voorzien in de verscheidene vragen van potentiële huurders. Een van die vier fotografen is Silvano Magnone, die zijn geboorteland Italië inruilde voor onze hoofdstad. In zijn studio op de Zavel werkt hij met 'collodium fotografie', een bijna artisanale manier van werken waarbij de voorbereiding voor een foto tot een uur kan duren. Elke foto is daarbij uniek, en wordt slechts eenmalig op aluminium gedrukt. Magnone begon te experimenteren met de techniek nadat hij was uitgekeken op digitale fotografie. "Vandaag kan je met een paar clicks meteen enkele foto's maken. Ik wilde opnieuw het unieke gevoel creëren dat vroeger rond fotografie hing", verklaart Magnone.

Foto Bea Borgers

Growfunding

Rent a BXL Picture maakt gebruik van Growdfunding om door te groeien tot een volwaardige onderneming. Dat is een soort crowdfunding-platform, waarbij de projecten een positieve impact op de samenleving nastreven. Dat sociale aspect is voor oprichtster Bea Borgers erg van belang, "zonder daardoor al te wollig te willen klinken". Op het moment van schrijven zit de start-up aan 70% van het totale bedrag dat nodig is om het bedrijf volledig te lanceren.

Hoe de toekomst van Rent a BXL Picture eruitziet? "Hopelijk krijgen we een grotere klantenbasis en een groter aantal fotografen van wie we het werk verhuren", aldus Borgers. Daarbij dient het bedrijf goed te renderen, maar het is echter nooit de doelstelling geweest om van de start-up een groot commercieel bedrijf te maken. "Het moet in de eerste plaats een platform blijven voor zowel de stad Brussel, als voor Brusselse fotografen."

Belgodyssee, een initiatief van Radio 1, VivaCité, in partnerschap met het Prins Filipfonds, Metro en L'avenir, bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende gemeenschappen van ons land. Heel concreet werken de jongeren in tweetalige duo's. Tijdens deze editie gaan ze op zoek naar de nieuwe vormen van solidariteit. Jelske Antonissen belicht de Brusselse start-up Rent a BXL Picture.

Foto R.V.

Wie ben ik?

Naam: Jelske Antonissen

Leeftijd: 22

Studies: Master journalistiek aan de Vrije Universiteit Brussel

Twitter: @jelskeantonisse

Woonplaats: Brussel

Aanpak?

Tijdens de eerste brainstormsessies met mijn Franstalige teamgenoot Milan besloten we vrij snel om ons te focussen op een onderneming die nog maar pas uit de startblokken geschoten is en niet per se op ondernemers die 'jong' zijn op een leeftijdsgebonden manier. Via de website Growfunding.be - een Brussels crowdfundingplatform met een sociale insteek- kwamen we vrij snel bij de onderneming Rent a BXL Picture terecht.