Rode Duivels zwoegen zich naar ticket voor het WK

België heeft in zijn achtste kwalificatiewedstrijd zich verzekerd van deelname aan het WK. In en tegen Griekenland claimden de Rode Duivels de drie punten na een 1-2 zege. Vertonghen scoorde diep in de tweede helft het openingsdoelpunt.
Xavier

Vooraf wilde niemand bij de Rode Duivels weten van ‘spelen voor een gelijkspel'. Hoewel één punt voor 99% zeker voldoende zou zijn voor de kwalificatie voor het WK, werd de wedstrijd tegen Griekenland opgevat als een kans om de goede prestatie van tegen Gibraltar voort te zetten. Maar dat bleek moeilijker te zijn dan gehoopt.

De Grieken namen de bezoekers van bij de start bij het nekvel. Aangemoedigd door het enthousiaste publiek slaagde de thuisploeg erin om het spel van de Belgen te vertragen en zelf voor gevaar te zorgen op de counter. Zelfs de passes van De Bruyne eindigden meermaals in Griekse voeten. Tot twee keer toe moest Courtois tussenbeide komen en een schot van Stafylidis vond de paal op zijn weg. Het weinige Belgische gevaar kwam vanop afstand, maar de pogingen van Vertonghen en Alderweireld misten precisie.

Plots een versnelling hoger

Ook de rust bezorgde de Belgen niet veel inspiratie. Het elftal, met Dembele en Fellaini als vervangers van de geschorste Witsel en licht geblesseerde Hazard, bewoog te weinig om het Griekse blok te ontwrichten. Het eerste gevaar kwam dan ook opnieuw van de thuisploeg. Een zoveelste lange bal vloog over de hoofden van de Belgische verdediging, maar Carrasco was op tijd terug om de bal te ontzetten.

De slaapverwekkende wedstrijd werd diep in de tweede helft opgeschrikt door 5 dolle minuten. Eerst pegelde Vertonghen na 70 minuten de 0-1 binnen. Kort daarna maakte Zeca na nonchalant verdedigen gelijk, maar Lukaku zette luttele seconden later de 1-2 voorsprong op het bord.

Lukaku testte in de slotfase nog eens de vuisten van de Griekse doelman, maar de uitslag veranderde niet meer. De Rode Duivels verzekeren zich met nog twee speeldagen te gaan van groepswinst en een ticket voor het WK in Rusland.