Rode Kruis slaakt noodkreet over lage bloedvoorraad in België

De bloedvoorraad in België staat momenteel op een laag peil. Normaal moeten er elk jaar zo’n 500.000 bloedzakken ingezameld worden om aan de behoeften van de ziekenhuizen te voldoen. Sinds het begin van het jaar is het aantal bloedcollectes met 15 tot 20% gedaald en ligt het aantal annulaties door donoren bijna 15% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

De effecten van enerzijds corona en anderzijds de griep zijn veelvoudig en hebben een invloed op de bloedvoorraad. De behoeften van de ziekenhuizen blijven namelijk wel constant en de kloof tussen wat er ingezameld wordt en de vraag van zorginstellingen wordt steeds groter. De periode juli-augustus is altijd een delicate periode, maar doordat het peil van de bloedvoorraad al laag ligt, is de situatie volgens minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) bijna kritiek.

Vandenbroucke bracht een bezoek aan een donorcentrum van het Rode Kruis in centrum Brussel. Hier kreeg hij een korte rondleiding, waarna hij een oproep lanceerde opdat mensen opnieuw bloed gaan geven: «Een zakje bloed blijft 42 dagen goed, maar niet langer, die voorraad moet ververst worden. Veel donoren hebben afgehaakt en als het zo voortgaat dan dreigen de bloedvoorraden in de ziekenhuizen beneden een kritiek niveau te komen en dan krijgen we echt een probleem met operaties, met interventies waarbij je bloed ter beschikking moet hebben.»

Vaste donoren

Woordvoerder van Rode Kruis Vlaanderen, Joachim Deman, benadrukt dat mensen die eenmalig bloed geven zeker welkom zijn, maar waar ze echt nood aan hebben zijn vaste donoren, mensen die willen terugkomen en vier keer per jaar bloed geven: «We hebben alle bloedtypes nodig. Enkel B-positief is de enige bloedgroep waarvan de voorraad voldoende is, alle andere voorraden staan momenteel kritiek.»

Niet iedereen mag bloeddonor zijn, er zijn restricties. Zo mogen mensen met meerdere seksuele partners geen bloed geven en mannen moeten na seksueel contact met een man twaalf maanden wachten met bloed doneren. «Er loopt een discussie of de criteria daarrond niet versoepeld moeten worden», aldus minister Vandenbroucke.