Rode pepers gelinkt aan langere levensverwachting

Zijn pikante pepers het geheim tot een langer leven? Een studie van de Universiteit van Vermont suggereert dat het mogelijk is. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Voor het onderzoek, dat gepubliceerd werd in PLoS ONE, bekeken de wetenschappers data van 16.179 deelnemers aan een nationale voedingsstudie. Ze waren minstens 18 jaar oud en werden tot 23 jaar lang gevolgd. Vervolgens spitsten de onderzoekers zich toe op hun consumptie van rode chilipepers.

In vergelijking met mensen die de pepers links laten liggen, zijn liefhebbers van pikant vooral mannelijk, blank of Mexicaans-Amerikaans en waarschijnlijk getrouwd. Ze eten ook meer groenten en vlees, hebben een lagere cholesterol, een lager inkomen en een lager opleidingsniveau. Bovendien drinken en roken ze meer.

Hoewel pepereters minder gezonde gewoontes hebben, sterven ze minder in vergelijking met andere deelnemers aan de voedingsstudie. Vooral een sterke daling in het aantal beroertes en hartkwalen is daarvoor verantwoordelijk.

Het is niet duidelijk wat de links is tussen pepers en een betere levensverwachting, maar de onderzoekers suggereren dat het capiscum is. Dat belangrijke element in chili's zou obesitas voorkomen, de bloeddoorstroming verbeteren en een gunstig effect hebben op de bacteriële flora.

Het onderzoek besluit door te zeggen dat rode chilipepers misschien deel van een gezond dieet kunnen uitmaken. Ze geven evenzeer aan dat verdere, klinische studies vereist zijn.