Ruikt je net gewassen kleding muf? Zo los je het op

Niets zo lekker als de geur van pas gewassen kleding... Althans, in theorie. Want we weten allemaal dat die frisse, nostalgische geur af en toe plaats maakt voor een veel minder aantrekkelijke, muffe variant. En nee, dat ligt niet aan je kleding, maar wel aan je wasmachine.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Hoe vaker je de was doet op lage temperaturen (denk aan 30°C of 40°C), hoe meer bacteriën er na verloop van tijd achterblijven in je wasmachine. Die nestelen zich in het water en de zeepresten die achterblijven in de machine en na een tijdje zorgt dat voor onaangename luchtjes. Gelukkig bestaat er een makkelijke oplossing voor dat probleem.

Te koude wasjes

Het volstaat namelijk om eens om de tien à twintig wasbeurten helemaal leeg te laten draaien op het 90°C-programma. In principe hoef je geen product toe te voegen, al kan een beetje azijn nooit kwaad. Door de hoge temperatuur verdwijnen de bacteriën en dus ook de muffe geur. Is je lege wasmachine klaar, laat de deur dan goed openstaan zodat de hele trommel kan drogen. Dat is trouwens sowieso een tip: als je de deur tussen twee wasbeurten door gesloten laat, krijgen bacteriën meer kans om zich te ontwikkelen. Vergeet ook niet om de rubberen ring van de machine regelmatig schoon te maken, want ook dat is een ware broeihaard voor bacteriën.