Ruim 200 vrijwilligers brengen eiland in Kivu-meer in kaart

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op zeven universitaire campussen in België brengen vandaag ruim 200 vrijwilligers het eiland Idjwi in Zuid-Kivu (Congo) in kaart. De regio wordt geteisterd door een mazelenepidemie en Artsen zonder Grenzen wil er volgende week een grootschalige vaccinatiecampagne opzetten. "Artsen zonder Grenzen wil weten waar de populatieclusters zich bevinden", verduidelijkt professor Frank Canters (VUB). "Er bestaat enkel kaartmateriaal met een aantal hoofdwegen van de regio, maar verder niets."

Aan de hand van satellietbeelden die Google Earth ter beschikking stelt, klikken vrijwilligers met computermuis op een heel laagdrempelige manier gebouwen aan. "Op die manier proberen we de ganse regio in één dag af te werken", klinkt het. De technische ondersteuning wordt geleverd door OpenStreetMap. "Dat is een community van vrijwilligers wereldwijd die trachten om cartografisch materiaal aan te leveren die door iedereen gebruikt kan worden."

De mapathlon, die doorgaat op de zeven Belgische universitaire campussen met een geografie-opleiding (Brussel, Gent, Leuven, Luik, Namen en Louvain-la-Neuve), is onderdeel van het project "Missing Maps". Dat project wil de meest crisisgevoelige gebieden van de wereld in kaart brengen om humanitaire interventies sneller en efficiënter uit te voeren.

Het is de eerste keer dat een mapathlon op nationale schaal georganiseerd wordt in ons land. Het initiatief maakt deel uit van het International Map Year 2015-2016 van de Internationale Cartografische Associatie (ICA) en de Verenigde Naties.

bron: Belga