Rusland dreigt met zware sancties voor Facebook en Twitter

Moskou eist dat Facebook en Twitter databases openen in Rusland. Doen ze dat niet, volgen er sancties zoals boetes of een reclameverbod. Op die manier kan het regime meer controle uitoefenen op de technologiebedrijven.

door
Online redactie
Leestijd 1 min.

Het Russische regime dwingt Facebook en Twitter om data over Russische burgers in Rusland te bewaren. De deadline voor het overbrengen van de databases valt in juli. Geven de bedrijven niet toe? Dan volgen er boetes, aldus persbureau Interfax. Het Russische persbureau citeert hierbij de staatscommunicatieregulator Roskomnadzor. De boetes zouden naar verluidt kunnen oplopen tot achttien miljoen roebel (meer dan 200.000 euro).

Het regime wil nieuwe wetgevingen doorvoeren die buitenlandse technologiebedrijven zouden dwingen om kantoren in Rusland te openen. Doen ze dat niet, kunnen er sancties zoals een reclameverbod of geldboetes volgen. Op die manier wil Moskou meer controle uitoefenen over Big Tech.

Zware boetes

Google en Facebook kregen afgelopen dinsdag reeds een boete voor het niet verwijderen van posts die Moskou illegaal acht. In februari 2020 betaalde Facebook ook al een boete van vier miljoen roebels (44.638 euro). Twitter zou diezelfde boete moeten betalen, maar vecht die beslissing nu aan.

Bedrijven als Apple, Samsung en PayPal hebben naar verluidt al datalocaties in Rusland. LinkedIn weigerde in 2015 om de data over te brengen. De netwerkingapp is nu niet meer beschikbaar in Rusland.