Samenleven met een vegan? Zo doe je dat!

1 november is niet alleen Allerheiligen, maar ook World Vegan Day. Het perfecte excuus dus om eens wat meer aandacht te besteden aan veganisme. Hoe leef je als omnivoor samen met je veganistische partner? Wij geven wat tips.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 3 min.

Praktisch versus attent

Als niet-veganist is het soms moeilijk om je in te leven in het gedachtegoed van je vegan partner. Je hebt met de vork van je vegan vriend(in) even van het vlees geproefd, dat kan toch geen kwaad? En als de kokosmelk op is vervang je dat toch snel door een scheutje koemelk? Wat voor jou onschuldig lijkt, kan bij de ander echter kwetsend en respectloos overkomen. Sommige dingen zijn dus misschien niet zo praktisch, maar wel belangrijk. Dus doe wat extra moeite - al lijkt het in jouw ogen zinloos.

Aparte indeling

Om het voor iedereen overzichtelijk te houden, is een duidelijke indeling van belang. Kastjes, frigo, kruidenrek... Voorzie een plaatsje voor alle vegan producten. Zo verkom je dat er vergissingen gebeuren of dat je vegan partner oog in oog met een dood beest komt te staan. Zorg er ook voor dat er steeds voldoende opties in huis zijn om een vegan maaltijd klaar te maken. Zo vermijd je onnodige 'hangry' discussies.

Samen eten?

Het vraagt natuurlijk wat aanpassen, maar samen eten is zeker mogelijk. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om 's avonds altijd een vegan maaltijd te voorzien. Dat is niet alleen tijdbesparend, maar ook gezellig. Er zijn tal van kookboeken, websites en zelfs Instagramaccounts die eindeloze inspiratie kunnen voorzien. Veganistisch eten is allesbehalve saai! Of je maakt een vegan gerecht en voegt er achteraf voor jezelf vlees of zuivel aan toe.

Als je samen op restaurant gaat, bekijk dan op voorhand even naar het menu. Zijn er vegan opties? In november nemen verschillende Brusselse restaurants deel aan de 'Vegan dining challenge'. Dat houdt in dat ze minimum een veganistisch voorgerecht voorzien, eventueel gecombineerd met hapjes en een dessert. Op die manier kan je wellicht eens uit eten op een plaats die normaal niet aan de voorwaarden zou voldoen.

Morele dilemma's

Ten slotte mag het onderwerp geen taboe worden. Praat over wat je wel en niet kan veranderen, over wat jij ervan vindt dat de ander veganistisch is. Het lijkt misschien vergezocht, maar ook de opvoeding van je (eventuele) kinderen is van belang. Zullen zij vegan zijn of niet? Krijgen ze zelf de keuze vanaf een bepaalde leeftijd? En ook andere keuzes moeten wellicht besproken worden. Vervangen jullie die leren zetel of wacht je tot hij ook effectief versleten is? Wat met het donzen dekbed? Wat met cosmetica en onderhoudsproducten? Praten helpt en vermijdt misverstanden.

Voor de vegan

Uiteraard moeten je ook als veganist wat respect tonen voor de beslissing van de ander. Voor jou is het niet makkelijk om je in te beelden hoe je partner al dat dierenleed kan aanzien zonder iets aan zijn of haar eetstijl te veranderen. Bedenk je echter eens hoe je zelf was voor je de overschakeling maakte. Ook toen al hield je van dieren en zat je in met het milieu, toch? Je kan natuurlijk je best doen om de ander de vegan levensstijl te laten ontdekken - laat hem of haar bijvoorbeeld proeven van de lekkerste gerechten. Stel echter niemand voor een ultimatum: je partner moet vrij zijn om zelf een keuze te maken.