Schauvliege bezoekt weerstation op Gentse school

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft in de Gentse Sint-Bavohumaniora een weerstation bezocht dat gebruikt wordt voor klimaateducatie bij leerkrachten en leerlingen. Het bezoek kadert in een netwerkdag voor Vlaamse secundaire scholen, die zo klimaatbewustzijn bij jongeren willen aanmoedigen. In Gent komen de secundaire scholen samen die een tweejarig 'klimaat-traject' volgen. Op Sint-Bavo in Gent maakte minister Schauvliege kennis met de klimaatprojecten van de school waaronder het weerstation van de Universiteit Gent dat in de tuin staat. Dankzij de centrale ligging in de stad gaat het om een interessante meetinstallatie voor het MOCCA-netwerk, dat het stadsklimaat monitort.

De installatie is ook een belangrijke troef om jongeren bewust te maken van de uitdagingen rond het klimaat. De Vlaamse overheid stuurt samen met de provincies in totaal 18 begeleiders van Milieuzorg op School (MOS) naar Vlaamse scholen om te werken rond milieuzorg, en vijf medewerkers die de coördinatie verzorgen. Scholen krijgen via het departement Onderwijs ook bijkomende middelen voor specifieke projecten, zoals apparatuur voor warmtemetingen en kleine, zelf geprogrammeerde weerstations.

"Ik kies er samen met mijn collega van onderwijs Hilde Crevits bewust voor om ook extra aandacht te besteden aan CO2-reductie in scholen", aldus Schauvliege. "Naast het ondersteunen van energiemanagement bij scholen gaat onze aandacht uit naar het versterken van klimaatkennis en -vaardigheden."

bron: Belga