Schoenmaat zegt dan toch niks over lengte van je penis

Laat het voor eens en altijd geweten zijn: je schoenmaat en de lengte van je penis zijn niet aan elkaar gelinkt. Dat leert een onderzoek van een fabrikant van seksspeeltjes. Meer nog, geen enkel lichaamsdeel vertelt iets over de lengte van het mannelijk geslachtsdeel.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het is een mythe die al decennia lang de ronde doet in de jongenskleedkamers van middelbare scholen: hoe groter je voeten, hoe groter je penis. Maar een nieuwe wetenschappelijke analyse weerlegt dat. Je schoenmaat toont geen enkel verband met de lengte van je Lange Jan. "Ook elk ander lichaamsdeel vertelt je niks", legt dr. Jill McDevitt uit aan Insider. Zij is de seksuologe van CalExotics, de producent van seksspeeltjes die de studie liet uitvoeren. "De lengte van de penis wordt bepaald door een combinatie van genetische factoren en de omstandigheden in de baarmoeder", klinkt het.

Gemiddeld 13,1 centimeter rechtopstaand

Ze baseert zich op gegevens uit 2014 van 15.000 mannen waarbij de lengte van hun penis gemeten werd. Die bleek in slappe toestand gemiddeld 9,1 centimeter en in erectie 13,1 centimeter lang te zijn. Een andere studie, uit 1993, vergeleek de lichaamslengte, schoenmaat en omvang van de penis van 63 Canadese mannen. Hier werd wel een verband gevonden, maar dat was zo zwak, dat de wetenschappers moesten besluiten dat de grootte van voeten geen duidelijke parameter is van de lengte van een mannelijk geslachtsdeel.

In een derde studie uit 1999 werden bij 655 Koreaanse mannen de afmetingen van hun lichaam genomen, inclusief die van hun genitale springroll. De wetenschappers letten op de lengte van de neus, vingers, tenen, oren en monden en of de mannen zwaar, oud of dik waren. De enige link die ze vonden was die tussen de lengte en de diameter van de penis. Hetzelfde verband werd later bevestigd door een onderzoek van het magazine Human Andrology bij 1.000 mannen.