Schotse highlands geven gratis logies prijs

De Schotse Hooglanden geven hun toeristische geheimen prijs. Voor het eerst zijn alle beschikbare berghutten, waar je als bezoeker gratis mag overnachten, gebundeld in een boek.
door
Maarten
Leestijd 1 min.

Het werk werd geheel toepasselijk de ‘Scottish Bothy Bible' gedoopt. Bothy is de term die in Groot-Brittannië gebruikt wordt om eenvoudige berghutten te omschrijven die gratis toegangelijk zijn voor wandelaars en andere bezoekers. Je vindt ze ook in Engeland en Wales, maar toch vooral in de Schotse Hooglanden.

Meestal waren de hutten vroeger bedoeld als schuilplaats voor herders en geraakten ze doorheen de jaren in verval. Om dat te vermijden werd de Mountain Bothies Association opgericht, een vereniging van wandelaars die zich al decennia over de hutten ontfermt.

Foto R.V.

Tot voor kort was de locatie van de meeste bothies een goed bewaard geheim. In toeristische brochures worden ze niet vermeld en om ze te vinden, moesten wandelaars vooral afgaan op mond-aan-mondreclame. Daar komt nu verandering in dankzij de ‘Scottish Bothy Bible'.

In het boek van Geoff Allan, een enthousiaste bothy-bezoeker, worden tachtig van de Schotse berghutten voorgesteld. Allan had meer dan vijf jaar nodig om het boek af te werken, wat deels te wijten is aan het wisselvallige Schotse weer. «Ik wou de foto's graag bij goed weer trekken», vertelt hij aan de BBC. «In Schotland neemt dat behoorlijk wat tijd in beslag.»

Foto R.V.