Schotse minister stapt op na ongepaste berichten naar minderjarige

De
door
mats.buelinckx
Leestijd 2 min.

 Schotse minister van Financiën, Dereck Mackay, heeft zelf zijn ontslag gegeven. De reden zou zijn dat hij berichten heeft gestuurd via sociale media naar een zestienjarige jongen. Dat meldt The Scottish Sun. 

Mackay zou de jongen gedurende zes maanden 270 berichten hebben gestuurd via Instagram en Facebook. Hij stuurde dat hij de jongen 'schattig' vond en dat 'zijn nieuwe kapsel hem goed stond'. Vorige week vroeg hij nog of de jongen iets met hem wou gaan eten en naar een rugbymatch wou gaan.

Nieuwe eerste minister

Het nieuws komt als een schok voor de partij en de hele Schotse bevolking. De politicus werd al een tijdje getipt als opvolger voor Nicola Sturgeon, de huidige eerste minister van Schotland. Collega's noemen de acties 'misbruik van macht' en 'niets minder dan roofzuchtig gedrag'. Mackay kwam er in 2013 openlijk voor uit dat hij homo was en scheidde van zijn vrouw.

"Ik neem volle verantwoordelijkheid voor mijn acties. Ik heb me dwaas gedragen en bied oprecht mijn excuses aan. Ik excuseer me tegen de betrokken persoon en zijn familie. Gisterennacht heb ik met de eerste minister gesproken en mijn directe ontslag ingediend. Voor de overheid werken is een grote eer geweest en ik excuseer mij tegenover mijn collega's en achterban omdat ik hun heb teleurgesteld", aldus Mackay.

De jongen zei in enkele van de berichten dat hij zestien jaar was en dat Mackay 'niets moest proberen'. De moeder van de jongen eiste ook dat de staatssecretaris zou worden ontslagen.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight