'Single-use' verkozen tot woord van het jaar

Het Engelse woordenboek 'Collins Dictionary' maakte onlangs het woord van het jaar bekend. 'Single-use' was de winnaar van de 45 miljard kanshebbers. Het staat voor producten, vaak vervaardigd uit plastic, die slechts een keer gebruikt worden en vervolgens in de vuilnisbak belanden.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 1 min.

'Single-use' kenmerkend in 2018

Vooral door de documentaire 'Blue Planet II' van David Attenborough verwierf de term bekendheid. Hij brengt 'single-use' daarin in verband met milieuschade en verstoring van de voedselketen. Beelden van enorme vuilnishopen en in de zee ronddrijvend plastic maken de kijker bewust van de impact van plastic afval. Volgens 'Collins Dictionary' was de term 'single-use' in 2018 400% populairder dan in 2013.

Andere kanshebbers

Opvallend is dat heel wat populaire woorden in 2018 verband houden met politiek, aldus 'Collins Dictionary'. 'Gaslighting' was bijvoorbeeld alomtegenwoordig. Het gaat hierbij om het manipuleren door middel van valse informatie. Dat kan zo lang doorgaan dat de gamanipuleerde persoon in kwestie begint te twijfelen aan z'n gezond verstand. De term 'gammon' vertegenwoordigt dan weer de blanke man van middelbare leeftijd die de Brexit ondersteunt. Ook het milieu is goed vertegenwoordigd, met 'plogging' op de tweede plaats. Ploggen is het oprapen van vuilnis tijdens je rondje joggen.