Slaapgebrek kan leiden tot overgewicht bij kinderen

Een goede nachtrust is veel waard. De schadelijke gevolgen van een slaaptekort voor volwassenen en pubers zijn al langer gekend, maar het onderzoek over kinderen was tot nog toe zeer beperkt. Nu blijkt dat ook de jongsten onder ons baat hebben bij een goede nachtrust om gezondheidsproblemen te voorkomen.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Bij volwassenen kan een slaaptekort onder andere leiden tot ongezonde keuzes als het op voeding aankomt. Je grijpt al sneller naar een energiereep of andere ongezonde etenswaren die je waar mogelijk moet vermijden. En die tendens blijkt ook te kloppen wat kinderen betreft.

Slaapritme en dieet

Een onderzoek van de British Nutrition Foundation kwam tot de conclusie dat maar liefst 32% van de lagere schoolkinderen en 70% van de middelbare schoolkinderen lijdt aan slaapgebrek. Volgens de voorschriften zouden zij negen uur per nacht moeten slapen, maar dat blijkt vaak niet het geval. Daarnaast gaven veel van de onderzochte kinderen aan dat ze minstens een keer per nacht wakker worden. Naast het slaapritme werd ook het dieet van de kinderen onder de loep genomen. Niet minder dan een op de tien lagere schoolgangers en een vierde van de middelbare schoolkinderen ontbijt niet dagelijks. Bovendien eet in totaal slechts 18% van hen fruit of groenten bij zijn of haar ontbijt.

Schadelijke gevolgen

Lucy Chambers, wetenschapper aan de British Nutrition Foundation, wijst in Metro UK op de schadelijke gevolgen van een slechte slaap. "Waar een gebrek aan en een verstoorde slaap zowel volwassenen als jonge mensen slechtgezind en geïrriteerd kunnen maken, kan het ook een slechte impact hebben op hun eetgewoontes. Zo consumeren ze meer calorieën en snacken ze vaker en minder gezond. Het Task Force rapport van de British Nutrition Foundation dat eerder dit jaar gepubliceerd werd, wees er al op dat een slaaptekort het risico op onder hartziekten, Type 2 diabetes en obesitas kan verhogen."

De tendensen die werden waargenomen bij de kinderen, zetten zich ook op latere leeftijd voort. Uit een rapport van Science Advances blijkt dat 43% van de volwassenen geen zeven uur slaap per dag geniet en dat 80% van hen minstens een keer per nacht wakker wordt. Gezien de schadelijke gevolgen van een slaaptekort is het hoog tijd om daar wat aan te doen.