Snel afgeleid door je telefoon? Deze apps brengen heil

Een nieuw whatsappje, de honderd meldingen van Facebook-groepen of breaking news: het is niet moeilijk om je tijdens de werkdag te laten afleiden door je telefoon. Deze apps kunnen een oplossing zijn voor al wie zichzelf te vaak met een gsm in de hand betrapt. 
door
Mare
Leestijd 2 min.

Offtime

Wie snel afgeleid is door sociale media, doet er goed aan de meldingen van bijvoorbeeld Facebook en Instagram tijdelijk te blokkeren. Dat kan met de app Offtime, die zowel voor Android als voor iPhone beschikbaar is. De toepassing houdt ook bij hoe vaak je op je telefoon zit en staat je toe om te kiezen tussen verschillende menu's: de werkmodus, de familiemodus of me-timmemodus.

Forest

Ben je bekommerd om het milieu? Dan triggert deze app wellicht de juiste processen. Wanneer je je gsm een tijd niet aanraakt, begint er een virtuele boom te groeien. Zodra je je smartphone in de hand neemt, gaat het boompje dood. Elke boom is volgroeid in een half uur tijd. Hoe meer bomen je laat groeien, hoe meer punten je scoort. Een prima motivatie.

Cold Turkey

Zit je voor je job de hele dag achter je computer? Dan is de kans groot dat je regelmatig wordt afgeleid door Facebook of door bepaalde entertainmentsites. Met Cold Turykey kan je die bronnen van afleiding resoluut blokkeren. Daarnaast kun je ook een schrijfmachine gebruiken die je zo kunt instellen dat je pas een pauze verdient als je een aantal woorden geschreven hebt.

Moment

Met deze app limiteer je de hoeveelheid tijd die je met je telefoon in de hand doorbrengt. De app registreert elke beweging en waarschuwt je wanneer je de toegestane tijd dreigt te overschrijden. Met de optie ‘family' kan je naast je eigen gebruik ook het mobiele gebruik van je kroost monitoren en beheren vanaf je eigen toestel. Of je kinderen daar ook zo enthousiast over zullen zijn, is nog maar de vraag.