Sp.a laat lokale afdelingen vrij opkomen in 2018

De lokale afdelingen van sp.a mogen zich voor de lokale verkiezingen van 2018 naar eigen goeddunken profileren. Dat stelt de partij als reactie op de oproep om het belang van die verkiezingen te versterken.
door
robotredactie
Leestijd 1 min.

De lokale afdelingen van sp.a zijn in de aanloop naar de verkiezingsdag van 2018 vrij om te gaan en te staan waar ze willen. De partij biedt ze enkel een draaiboek aan, "met daarin een menukaart aan sjablonen en aanzetten voor slogans", zegt Vlaams fractieleider Joris Vandenbroucke (sp.a). "De sterke afdelingen met een eigen dynamiek doen hun goesting, zij werken een eigen campagne uit rond wat er lokaal leeft." Als ze dat onder een andere naam willen doen, is dat oké voor sp.a.

Dezelfde personages

De socialistische partij reageert daarmee op een oproep van socioloog en emeritus hoogleraar van de KU Leuven Luc Huyse. Volgens hem zijn de lokale verkiezingen te veel een verlengstuk geworden van de nationale stembusgang, met dezelfde personages en recepten. "De top van de grote partijen wantrouwt de experimenteerlust van wie lokaal politiek bedrijvig is", stelt de socioloog. Hij voorspelt dat bij de lokale verkiezingen van 2018 de plaatselijke campagnes zullen worden gestroomlijnd.

"Laten we de hoofdkwartieren in Brussel luidop weten dat het blokkeren van de lokale route naar vernieuwing geen democratische optie meer is", aldus Huyse. "Democratie verandert door praktijken en dat zijn heel vaak lokale praktijken."