Spaanse bisschop neemt ontslag uit liefde voor auteur van erotische en ‘satanistische’ romans: «Hij is bezeten door de duivel»

De bisschop van het Catalaanse Solsona, Xavier Novell, heeft zijn ontslag aangeboden aan de paus. Reden: de geestelijke is verliefd op een gescheiden moeder van twee kinderen. Opmerkelijk: de vrouw is naast psychologe ook schrijfster van twee erotische romans – iets wat niet meteen in het kraam van de katholieke leer past. Paus Franciscus heeft het ontslag van Novell inmiddels aanvaard.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Spanje is dezer dagen in de ban van een wel heel merkwaardig liefdesverhaal: de 52-jarige bisschop Xavier Novell neemt ontslag uit liefde voor Silvia Caballol, een 38-jarige psychologe uit Barcelona, die erotische romans met satanistische trekken schrijft. De vrouw is gescheiden en moeder van twee kinderen. Twee priesters uit het bisdom Solsona hebben het nieuws bevestigd aan de Spaanse krant El Pais.

Het bisdom van Solsona is verontwaardigd en zoekt naar een bovennatuurlijke verklaring voor de drastische beslissing van Novell: «Het bisdom gelooft dat Novell bezeten is door de duivel en wil een duiveluitdrijving op hem doen», zo kopte de Madrileense krant ABC gisteren. «Dit is geen celibaatkwestie, maar een geval van demonische bezetenheid», citeerde de krant het bisdom.

Liefhebber van exorcisme

Volgens intimi zou de oerconservatieve bisschop met persoonlijheidsstoornissen kampen als gevolg van zijn deelname aan en promotie van zogenaamde ‘homogenezingen’ in Spanje. Bovendien berichten lokale media dat de bisschop een ‘liefhebber’ zou zijn van exorcisme; duiveluitdrijvingen die hij ook zelf uitvoert. Het bisdom gelooft dat Novell zich deels aangetrokken voelt tot Caballol vanwege de ‘satanistische’ ondertoon in haar romans.

Novell werd in 2010 de jongste bisschop in Spanje en werd een grote toekomst voorspeld. Tot hij aankondigde ontslag te nemen «om persoonlijke redenen», zonder verder in detail te treden. Op 23 augustus werd zijn ontslag geofficialiseerd. De échte drijfveren achter zijn ontslag lekten echter eergisteren uit via de religieuze nieuwssite Religión Digital. Volgens de hoofdredacteur zat het Vaticaan zélf achter het lek.