Spaanse terreurverdachten hebben link met België

Bij een antiterreuractie in het noordoosten van Spanje zijn negen mensen opgepakt. Vier van hen zouden banden hebben met verdachten van de aanslagen in Brussel, zo zegt de Catalaanse politie.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De actie was een samenwerking tussen de Catalaanse, Spaanse en Belgische politie. In alle vroegte vielen de speurders binnen in huizen in vijf dorpen in de buurt van Barcelona. De negen verdachten die zijn opgepakt, zijn allemaal tussen 31 en 39 jaar oud. Een van hen heeft de Spaanse nationaliteit en de andere acht de Marokkaanse. De meerderheid was al gekend bij de politiediensten, zowel voor kleine als voor georganiseerde criminaliteit. Bij de huiszoekingen hebben de politiediensten een heleboel documenten, computers en andere elektronica, cash geld, vuurwapens en drugs aangetroffen.

Op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter zijn ook in Marokko huiszoekingen gehouden in woningen die gelinkt worden aan de verdachten. Daarbij waren ook speurders van de Spaanse en Catalaanse politie aanwezig.

De negen verdachten werden ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter van het nationale gerechtshof in Madrid, en worden beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische en criminele organisatie, drughandel, diefstal met geweld, verboden wapenbezit en witwassen.

Banden met België

Volgens een veiligheidsfunctionaris van de regionale overheid, worden enkele van hen ervan verdacht «te hebben deelgenomen of meegewerkt aan vroegere acties» en zouden ze naar België zijn gereisd. De Catalanen melden dat uit het onderzoek gebleken is dat ze banden zouden hebben met mensen die in België in de cel zitten voor deelname aan de aanslagen van 22 maart van vorig jaar. Ze zouden die dag zelfs aanwezig zijn geweest in Zaventem, bevestigen bronnen aan VRT Nieuws. Het is voorlopig onduidelijk wat ze daar deden en of ze op de hoogte waren van wat er ging gebeuren. Sindsdien ontbrak elk spoor van hen.

Met dank aan Spaanse bevolking

De terreuractie die de codenaam Apollo meekreeg, is het resultaat van een onderzoek dat acht maanden geleden startte, zegt de Catalaanse politie. Het was een heel complexe operatie, aangezien de analisten van de politie heel wat data moesten verwerken en er heel veel verdachten bij betrokken waren. De politie dankte nog de bevolking, die haar in staat stelde de verdachten snel te identificeren.

News

meer News