Speciaal voor wereld luiheid-dag: luie mensen zijn intelligenter

Mensen die intelligent zijn, kunnen langer in de zetel liggen en schijnbaar niets doen dan mensen met een lager IQ. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Florida Gulf Coast University. 'Slimme' mensen zouden langer kunnen nadenken over iets zonder zich te vervelen en hebben dus minder nood aan fysieke prikkels om zich bezig te houden.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Doe je niets liever dan heel de dag lang te liggen vegeteren in de zetel met je pyjama nog aan? Dan bestaat de kans dat dat gewoon een gevolg is van je hoog IQ. Een onderzoek van de Florida Gulf Coast University lijkt te bevestigen dat mensen met een hoger IQ meer geneigd zijn om lui te zijn. Ze kunnen zich namelijk langer bezig houden met enkel hun eigen gedachten, klinkt het.

Denken, maar niet doen

Voor het onderzoek werden mensen aan de hand van een persoonlijkheidstest ingedeeld in twee categorieën. Er was een groep met 'denkers' en een groep van 'niet-denkers'. De zestig deelnemers aan de test kregen daarna een week lang een activiteitsmonitor mee. Zo konden de onderzoekers hun verplaatsingen en activiteit meten. De resultaten toonden aan dat de denkers tijdens de week veel minder actief waren dan de niet-denkers. Tijdens het weekend verdween dat verschil weer.

In de conclusie, die gepubliceerd werd in de Journal of Health Psychology, linken de onderzoekers die bevindingen aan de theorie dat niet-denkers meer fysieke impulsen nodig hebben om niet verveeld te raken. Denkers kunnen daarentegen veel langer geëntertaind worden door hun eigen gedachten. Het nadeel aan die 'luiheid': denkers hebben de neiging om veel stil te zitten en dat is dan weer niet goed voor de stimulatie van de hersenen.