Sportieve vrouwen hebben meer sekspartners

Geregeld sporten is niet alleen goed voor de fysieke conditie en de mentale gezondheid, het maakt vrouwen ook extra wulps en meer aantrekkelijk als sekspartner. Dat blijkt uit een grootschalig Brits onderzoek. 
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Voor de studie werden meer dan 7.000 mannen en vrouwen van 50 jaar en ouder bevraagd. De bevindingen tonen aan dat ongeveer een op de vijf Britse mannen boven de 50 en een op de 12 vrouwen in dezelfde leeftijdsgroep met tien of meer mensen hebben geslapen.

De studie wees ook uit dat van de vrouwen die minstens één keer per week intens sporten, bijna driekwart (73 procent) meer kans hadden om al minstens tien verschillende bedpartners op het palmares te hebben.

Onderzoekers zeiden dat deelname aan sportactiviteiten mogelijke kansen voor sociale interactie zou vergroten, waardoor het aantal potentiële seksuele partners dat men zou kunnen ontmoeten, eveneens toeneemt.

"Zelfvertrouwen"

"We wisten al dat geregelde ­fysieke activiteit het zelfvertrouwen vergroot", zegt onderzoeksleider Lee Smith, professor aan de Anglia Ruskin University in Cambridge.

"Dat zelfvertrouwen wordt ook naast de sportterreinen uitgestraald, zoals op het werk. Maar nu hebben we dus aangetoond dat het voor vrouwen ook bij het verleidingsspel meespeelt."

Verschil tussen homo- en heteroseksuelen

Uit het onderzoek van University College London en Anglia Ruskin University Cambridge bleek ook dat homoseksuele mannen en vrouwen eerder een groter aantal seksuele partners hadden, vergeleken met 'gewone' deelnemers.

Terwijl 21,1 procent van de heteroseksuele mannen beweerde te hebben geslapen met ten minste 10 partners, was het bij heteroseksuele vrouwen 6,8 procent. Daarentegen zei 84 procent van de homoseksuele mannen dat ze met minstens 10 partners hadden geslapen, evenals 33 procent van de biseksuele mannen. En 28,9 procent van de biseksuele vrouwen, en 14,3 procent van de lesbiennes zei dat ze hadden geslapen met ten minste tien partners.

Kanttekening

De antwoorden moesten zelf opgestuurd worden met "dubbele normen" over seksueel gedrag van vrouwen, en het feit dat mannen meer geneigd waren dan vrouwen om te praten over seksuele veroveringen die waarschijnlijk enkele van de verschillen verklaren, aldus onderzoekers.

Het onderzoek betrof alleen mensen van 50 jaar en ouder, wat betekent dat het verschil ook kan worden verklaard doordat mannen vaker dan vrouwen slapen met jongere partners.