Sportvissen hengelt naar olympische erkenning

CIPS, de internationale bond voor sportvissen, wil dat hengelen deel uitmaakt van de Olympische Spelen in 2020. De bond haalt populariteit van de sport aan als reden voor de aanvraag.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

De Confederation Internationale de la Peche Sportive (CIPS) beweert dat populariteit van hengelen zal helpen om de olympische gedachte nog verder te verspreiden. Vrees voor het welzijn van de dieren zou ook ongegrond zijn, want na vangst zouden ze ongedeerd vrijgelaten worden.

Volgens BBC News zijn er toch voldoende criticasters die tegen voorstel gekant zijn. Zij stellen dat de discipline te veel stoelt op dom geluk, onbegrijpbaar is voor buitenstaanders en te saai is voor toeschouwers. Het idee dat de "het eeuwenoude en eerlijke competitiesysteem voldoet aan de olympische waarden" werd ook niet aangenomen.

Nochtans is er ooit gevist geweest tijdens de Olympische Spelen. Op de tweede Olympiade in 1900 in Parijs hebben zo'n 600 sportvissers een gooi gedaan naar een medaille, maar de discipline werd nooit officieel deel van de Spelen. Gastland Frankrijk ging volgens Topendsports aan de haal met de overwinning, omdat deelnemers van de vier andere landen dachten dat ze kleinere vissen opnieuw moesten vrijlaten.