SPOT ON. De Beren Gieren: «We zijn niet in een hokje te plaatsen»

Metro draagt ontluikend muzikaal talent van eigen bodem een warm hart toe. Daarom zetten we regelmatig artiesten in de schijnwerpers die verborgen zitten in het rijke Belgische muzieklandschap, onder de radar van het massapubliek. Vandaag is het woord aan De Beren Gieren, een intrigerend Nederlands-Belgisch jazztrio dat eerder deze maand zijn nieuw album ‘Less Is Endless’ te water liet.

Accepteer cookies om deze inhoud weer te geven.
door
Quentin Soenens
Leestijd 3 min.

Wie zijn De Beren Gieren?

De Beren Gieren ontstond in 2009 toen Fulco Ottervanger (piano, synths), Lieven Van Pée (contrabas, elektrische bas) en Simon Segers (drums) de krachten bundelden. Samen belijden ze een begeesterende sound rijk aan melodie, dynamiek en intensiteit. Het trio vormt de klassieke piano-bas-drum-eenheid om tot een modern en fris klinkende formatie en kan zich intussen beroemen op een solide reputatie in de Benelux. Op het track record van het gezelschap staan bruisende samenwerkingen met gevierde jazzartiesten als Louis Sclavis, Ernst Reijseger, Joachim Badenhorst, Marc Ribot, Jan Klare en Jean-Yves Evrard. ‘Less Is Endless’ is de opvolger van hun bejubelde langspeler ‘Dug Out Skyscrapers’ uit 2017.

Beschrijf de origin story van jullie muzikale project.

De Beren Gieren: «We spelen al sinds ons twintigste dag in, dag uit samen muziek. In koetshuizen, kleine cafeetjes en grote concertzalen. Trial and error. Springen. Met grote dankbaarheid naar ons publiek, want het is door de interactie met hen dat wij kunnen evolueren en overleven.»

Hoe onderscheiden jullie zich van de grijze massa?

«We zijn een band die al meer dan tien jaar samen muziek speelt; dit zorgt voor een unieke synergie op het podium en op plaat. We zijn niet in een hokje te plaatsen; we zijn De Beren Gieren met onze eigen ‘berensound’. We bieden schoonheid, maar niet klakkeloos. Je moet helemaal geen jazzfan zijn om onze muziek te smaken... Een luisterend oor hecht zich makkelijk vast aan onze klanken.»

Fans van welke gevestigde artiesten zouden jullie muziek weleens kunnen smaken?

«John Zorn, SCHNTZL, Connan Mockasin, Meridian Brothers.»

God is een dj, wist Faithless ons te melden. Mocht er één plaat op endless repeat staan in de hemel, welke zouden jullie aanvragen bij jullie aankomst daarboven?

«Ik denk dat 4’33’’ van John Cage de verstandigste optie is om eeuwig naar te luisteren. Stilte vertelt namelijk het langste verhaal, less is endless. Op de tweede plaats komt ‘In A Silent Way’ van Miles Davis of Cluster & Eno, of... Aaargh, endless repeat, dat is nogal wat!»

Wat is jullie grootste muzikale ambitie?

«Een tournee door Iran. Met daarbij een Iraanse vinyl re-issue van onze muziek. Na de optredens voeren we tot diep in de nacht gesprekken met onze toehoorders. Overdag spelen we muziek met lokale muzikanten. De mensen die luisteren transformeren, en voelen zich er goed bij.»

Deze peeps verdienen een shout-out:

«Isaak en Noah, de Beren Giertjes die toevallig tezelfdertijd op dezelfde plek geboren zijn. Humphrey, de man die het wat moeilijk heeft als hij er niet in slaagt zijn gedachtes niet te geloven. De levenspartners van onze politieke leiders.»

De Beren Gieren staan vanavond op de planken van de Ancienne Belgique in Brussel.