Staatssecretaris Sleurs niet onverdeeld gelukkig met waterpolo-beslissing zwembond

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dat de Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) heeft beslist gemengd waterpolo tot de leeftijd van 15 jaar toe te laten, is volgens staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) "een goede zaak". Maar onverdeeld gelukkig is ze niet. Sleurs: "Het blijft onduidelijk waar de waterpolomeisjes ouder dan 15 jaar terecht kunnen. Voor hen lijkt er momenteel geen volwaardig alternatief voor handen te zijn en dat is natuurlijk niet aanvaardbaar". Indien nodig, overweegt de N-VA-politica juridische stappen. De Koninklijke Belgische Zwembond (KBZB) heeft woensdag beslist het verbod op gemengde jeugdploegen in te trekken voor de categorieën onder 13 en onder 15 jaar in het waterpolo. Voor de categorie onder 17 geldt het verbod vanaf het seizoen 2017-2018 wel opnieuw. Het volgende seizoen 2016-2017 wordt de beslissing nog uitgesteld. De reden die de KBZB aanhaalt voor het aankomende verbod bij de categorie U17 is dat de fysiologische verschillen tussen de jongens en de meisjes op die leeftijd te groot worden.

Dat er een oplossing is voor de meisjes onder de 15 jaar is volgens staatssecretaris Sleurs een positieve zaak. "Maar daarmee is niet alles opgelost", klinkt het. Zo is er voor de meisjes vanaf 15 volgens haar "geen volwaardig alternatief". "Het zou kunnen dat hierdoor een situatie van genderdiscriminatie ontstaat", aldus Sleurs.

Sleurs: "Ik zal bijgevolg formeel de opdracht geven aan het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen om een onafhankelijk onderzoek op te starten en de beslissing grondig te analyseren. Indien dit onafhankelijk onderzoek zou aantonen dat er sprake is van discriminatie dan kunnen er juridische stappen genomen worden."

bron: Belga