Steve Bakelmans bekent moord op Julie Van Espen

De 39-jarige man die opgepakt was voor de moord op de 23-jarige studente Julie Van Espen in Merksem, is aangehouden. Dat meldt het Antwerpse parket. De man heeft ook bekentenissen afgelegd en heeft verklaard dat hij verantwoordelijk is voor wat er met Julie is gebeurd. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 2 min.

Volgens VTM Nieuws probeerde dader Steve Bakelmans Julie eerst te verkrachten, maar het meisje verweerde zich sterk. Daarop heeft hij haar dood geslagen. Uren later, toen het donker was, heeft hij het lichaam opgehaald en in het water gedumpt.

Julie vertrok zaterdag bij haar thuis in Schilde met de fiets richting Antwerpen om er met vriendinnen af te spreken. Daar kwam ze echter nooit aan. Eerst de familie en al snel ook politie en andere hulpdiensten zetten verschillende zoekacties op poten. Zondag werden spullen van de jonge vrouw gevonden in de buurt van het Albertkanaal in Merksem, op zo'n manier dat de politie begon uit te gaan van een gewelddadig overlijden en het parket een moordonderzoek startte. Maandag werd het lichaam van Julie uiteindelijk gevonden in het kanaal.

De Antwerpse politie verspreidde in de nacht van zondag op maandag al een extra opsporingsbericht, waarin ze op zoek ging naar een "belangrijke getuige". Het ging om een man met een rugzak, die later de moordverdachte zou worden. De man was te zien op camerabeelden in de buurt van de plaats waar Julie het laatst een teken van leven gaf en zou bovendien haar fietsmand in de hand hebben gehad.

Maandagochtend kon de man worden geïdentificeerd. Hij werd vervolgens met de hulp van telefonieonderzoek gelokaliseerd op een trein richting Leuven, waar hij dan ook werd opgepakt. Al snel bestempelde het parket de man als verdachte. Het gaat om de 39-jarige Steve Bakelmans, een man die al twee keer werd veroordeeld voor verkrachting en die op vrije voeten was in afwachting van de zaak in beroep rond een van die feiten.

Stille mars 

Naar aanleiding van de moord vindt in Antwerpen zondag een stille mars tegen seksueel geweld plaats.

De organisatie wil de mars zondag om 14 uur laten plaatsvinden van het Astridplein naar het Steenplein, via de Groenplaats. Het stadsbestuur moet officieel nog zijn goedkeuring geven, maar laat weten dat dat nog slechts een formaliteit is. Er worden wel nog praktische afspraken gemaakt met de organisatoren, onder meer afhankelijk van het aantal verwachte deelnemers. Op de Facebookpagina van het evenement is de belangstelling alvast groot.

"In stilte maar hopelijk in grote getale zullen wij actie voeren tegen een juridisch beleid dat faalt en slachtoffers van (seksueel) geweld in de steek laat", klinkt het bij de organisatie. "Door talrijk aanwezig te zijn, vragen wij beleidsmakers om daadkrachtiger op te treden tegen daders en straffen te verhogen."

Julie Van Espen woonde in Schilde, maar studeerde aan de Universiteit Antwerpen.