"Straling OBU's zorgt voor reëel gezondheidsrisico voor vrachtwagenbestuurders"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De straling die de OBU's (on board units) uitzenden om de kilometerheffing voor vrachtwagens te kunnen berekenen, zorgt voor een reëel gezondheidsrisico voor de bestuurders. Dat beweert het Syndicaat van Zelfstandigen & KMO's (SDZ), dat de vzw Teslabel Coordination in de arm nam om testen uit te voeren op de elektromagnetische stralingsgolven van de OBU's. De eerste resultaten van testen vrijdagnamiddag zouden volgens de organisatie aantonen dat er een gezondheidsrisico bestaat. "Elke vijf minuten gaat de naald van de detector in het rood, hetgeen wijst op een abnormale elektromagnetische straling", klinkt het in een persbericht. "De testen zijn slechts een eerste indicatie dat er een probleem is met de OBU's." Het SDZ zegt binnenkort diepgaandere analyses te zullen voeren.

De zelfstandigenorganisatie maakte eerder op de dag bekend een dertigtal neurologische klachten ontvangen te hebben van vrachtwagenbestuurders. De klachten gaan van migraine tot misselijkheid en slaapproblemen.

Bij Viapass, de overheidsorganisatie die de kilometerheffing coördineert, kan men vrijdag nog geen commentaar geven. "Wij zijn niet op de hoogte gebracht", zegt woordvoerder Edward Claessens. "We zullen dit met de gepaste ernst bekijken en onderzoeken."

bron: Belga