Student vraagt vooral naar psychologische studiehulp

Twee keer zoveel meisjes als jongens gingen in het schooljaar 2015-2016 ten rade bij Teleblok, de online CM-hulplijn voor studenten met studieproblemen. De vragen gingen het vaakst over problemen zoals depressie, faalangst of stress.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Deze tijd van het jaar staan de toetsenborden bij Teleblok roodgloeiend. De hulplijn van de CM voor studiegerelateerde problemen stelt elk jaar in januari en juni haar lijnen open. Vorig schooljaar werd het in totaal 546 keer gecontacteerd, een stijging met 20% tegenover het jaar voordien.

De vaakst terugkerende problemen zijn van psychologische aard. "Vaak hebben jongeren last van stress, maar heeft dat een onderliggende oorzaak", zegt Griet Speeckaert van Teleblok. "Dat kunnen relatieproblemen zijn, maar ook eenzaamheid of depressie." Een tip: vermijdt clichés als een student je om hulp vraagt. "Luister, erken het probleem en ga samen op zoek naar een hulpmiddel", luidt het.

Opvallend is dat bij de jongeren die contact opnamen, twee keer zoveel meisjes zijn. "Uit onze bevragingen en cijfers blijken nochtans dat jongens met dezelfde problemen zitten", aldus Speeckaert.

Vijf tips die je door de blokperiode helpen

Vanaf vandaag tot 30 januari kunnen studenten met hun studieproblemen terecht bij Teleblok. Om sommige verontruste jongeren al op weg te helpen, hebben we 5 echte vragen en antwoorden opgelijst.

 • Wat ik eet en drink ik best tijdens de examens?
 • Studenten hebben tijdens de blok geen speciaal dieet nodig. Gezond en evenwichtig eten is al wat je nodig hebt. Drink voldoende water, je hersenen hebben er nood aan. Koffie, thee en cola drink je beter met mate. Cafeïnerijke dranken houden je langer alert, maar leiden tot een verstoorde slaap.

 • Hoe kom ik tot rust?
 • Een goeie dosis zelfvertrouwen en relativering helpen om stress de baas te kunnen. Voel je je toch gespannen, pak dan de oorzaken aan. Werk aan de gevoelens die de stress opwekken, verander je kijk op de zaken of bespreek de situaties die je stress bezorgen.

 • Blok ik door of ga ik slapen?
 • Na een hele dag concentreren ga je 's nachts veel minder efficiënt blokken. Soms moet je ervoor kiezen om niet alles te willen memoriseren en de hoofdstukken die je leert, wel goed te leren. Eén nachtje minder slapen is geen ramp. Maar langer hou je dat niet vol.

 • Hoe volg ik mijn planning?
 • Stel een evenwichtige en realistische examenplanning op en splits je einddoel op in verschillende tussendoelen. Plan je ontspanning in en een beloning op het einde van een productieve dag studeren kan motiverend werken.

 • Studeer ik beter in de bib of thuis?
 • Samen studeren is niet zaligmakend, het moet je ding zijn. Krijg jij eerder stress van het overlopen van je leerstof, studeer jij liever luidop, kan je niet tegen het geritsel van andermans papieren? Blijf dan weg van de bib. Weet je niet goed of de bib iets voor jou is? Probeer het gewoon uit!

  News

  meer News

  Spotlight

  meer Spotlight