Studenten werken minder in het zwart

Terwijl vorig jaar nog 18% van alle studenten aan de slag gingen zonder contract, is dat aandeel dit jaar gedaald tot 13%. Dat blijkt uit cijfers van hr-dienstverlener Randstad.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

De nieuwe studentenwetgeving, die sinds begin dit jaar van kracht is, lijkt dus haar vruchten af te werpen. Sinds 1 januari wordt de studentenarbeid niet langer in dagen geteld, maar wel in uren. Studenten mogen nu 475 uur per jaar werken, dat is langer dan voordien, toen lag de limiet op 50 dagen. Een pak studenten klust dus niet meer in het zwart bij als ze de limiet bereikt hebben.

"De nieuwe studentenwetgeving met de uurregeling komt nog beter tegemoet aan de enorme nood aan flexibiliteit bij zowel werkgevers als studenten. De afname van het zwartwerk is ook meteen een indicatie dat er dankzij de nieuwe wetgeving meer studenten met een studentencontract aan de slag gaan", stelt Jan Denys, arbeidsmarktspecialist van Randstad. Hij waarschuwt wel dat we nog moeten afwachten of de daling in zwartwerk structureel is.

De studenten werken bovendien steeds meer tijdens het schooljaar. Vorig jaar was dat 54% van alle studenten, terwijl dat dit jaar 58% is.

Vrouwen verdienen minder

Een opmerkelijke vaststelling is dat mannen met hun studentenjob gemiddeld al een euro per uur meer verdienen dan vrouwen. Toch is er volgens Randstad geen sprake van discriminatie. Het verschil in loon heeft veel te maken met de sectoren waarvoor de jongeren kiezen. "Daar zitten de klassieke rolpatronen blijkbaar stevig ingebakken", klinkt het.