Studie toont aan dat meer dan acht uur slaap schadelijk kan zijn

door
Hans
Leestijd 1 min.

Schone slapers, open goed je oren: als je meer dan acht uur per nacht slaapt zou je gezondheid wel eens in gevaar kunnen zijn. De kans op een beroerte zou namelijk veel groter zijn. Dat bewijst een nieuw onderzoek van de Britse universiteit van Cambridge, uitgevoerd op bijna 10.000 mensen. Zij die gemiddeld meer dan acht uur sliepen, hadden 46% meer kans op het ontwikkelen van een beroerte. Een alarmerend cijfer.

"Er is nood aan kennis. We moeten begrijpen wat het verband is tussen stress en een beroerte, om zo een verband te kunnen leggen tussen de twee," zegt Professor Kay-Tee Khaw, van het Volksgezondheid Instituut in Cambridge. "In uitgebreider onderzoek kunnen we zien dat te veel slapen het risico op een beroerte kan verhogen, met name onder ouderen," concludeerde Khaw.

"De bekende risicofactoren voor een beroerte zijn onder meer hoge bloeddruk, roken en gebrek aan lichaamsbeweging," zei Madina Kara, wetenschappelijk directeur van de Stroke Association. "Gezond eten, actief blijven en stoppen met roken kan een groot verschil maken bij het verminderen van het risico op beroertes."