Sturgeon wil tweede referendum over Schotse onafhankelijkheid

De Schotse premier Nicola Sturgeon wil een nieuw referendum houden over Schotse onafhankelijkheid. De stemming zou er in 2018 of 2019 komen.
door
Belga
Leestijd 2 min.

De Schotten stemden in 2014 tegen onafhankelijkheid, maar nu de Britten beslist hebben om de Europese Unie te verlaten, vindt Sturgeon dat het tijd is voor een nieuw referendum. De meeste Schotten willen immers bij de EU blijven. Ze zal het Schotse parlement in de loop van volgende week verzoeken om een besluit te stemmen dat zo'n referendum mogelijk maakt. Die raadpleging moet, aldus de Schotse premier, ergens tussen de herfst van 2018 en het voorjaar van 2019 worden gehouden. Dat zei Sturgeon in een toespraak in haar officiële residentie.

Harde brexit

Het voornemen van Sturgeon is een reactie op het besluit van de Britse premier Theresa May om voor een ‘harde' brexit te opteren - dus ook een exit uit de interne markt en de douane-unie. De regering in Londen is «geen centimeter» aan de Schotse verzuchtingen tegemoetgekomen, zei Sturgeon.

«Geen goed idee»

Een referendum moet goedgekeurd worden door het Britse parlement. De regering liet alvast weten een nieuw referendum geen goed idee te vinden. Een volksraadpleging zou «tot verdeeldheid leiden» en een «enorme economische onzekerheid veroorzaken op het slechtst mogelijke moment», zo luidde het in een communiqué van het kantoor van de Britse premier. Volgens de regering in Londen zijn de meeste Schotten ook niet voor een nieuw referendum te vinden. De Schotse regering, aldus het communiqué, moet zich bezighouden met het «goed beheren» van de interne Schotse dossiers.

Vorige week had Sturgeon tussen de lijnen al laten verstaan aan BBC dat ze een nieuw referendum wilde.