Super Mario Odyssey: het nieuwe meesterwerk van Nintendo

De fans keken er reikhalzend naar uit. Nu is het eindelijk zover: Super Mario Odyssey is er voor de Switch! En laat ons maar meteen met de deur in huis vallen: het lange wachten wordt meer dan beloond!
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Vier jaar na de release van Super Mario 3D World op de Wii U beleeft de wereldberoemde loodgieter nu zijn eerste avontuur op de Switch. Trouw aan de wereld van Mario, maar met een heleboel nieuwigheden. Super Mario Odyssey zal met de feesten ongetwijfeld onder heel wat kerstbomen liggen.

Cappy, een nieuwe partner

Super Mario Odyssey begint zoals alle Super Mario's van de laatste dertig jaar: met de ontvoering van prinses Peach door bad guy Bowser. Maar deze keer krijgt Mario hulp van een nieuw maatje om haar terug te vinden: Cappy, zijn pet.

Een origineel ‘personage' dat de gameplay van dit avontuur domineert. Want door zijn pet te gooien naar andere personages of vijanden kan Mario hun gedaante aannemen en hun krachten gebruiken. Gooi Cappy bijvoorbeeld naar een kikker, en je kan veel hoger springen om afgezonderde plekken te bereiken.

Het is maar een van de vele tientallen transformaties die mogelijk zijn in deze game. Andere nieuwigheid: Mario trekt voor het eerst in dertig jaar zijn overall uit! Je kan tientallen outfits unlocken, van een badpak en smoking tot Mario als oermens.

Reis rond de wereld

Om Peach terug te vinden en te voorkomen dat Bowser met haar trouwt, neemt Super Mario Odyssey je mee op een verrassende reis rond de wereld aan boord van de Odyssee. Elke omgeving die Mario bezoekt, is een kleine open wereld vol te ontdekken geheimen en te verzamelen voorwerpen.

Mario moet telkens een aantal ‘manen' bij elkaar sprokkelen zodat de Odyssee verder kan naar een nieuwe bestemming. De opmerkelijkste plek is ongetwijfeld New Donk City met zijn wolkenkrabbers. De graphics zijn zowel in portable mode als op de tv kleurrijk en erg knap. Dit is zonder twijfel de mooiste Switch-game van het moment.

De enige teleurstelling: dat dit geweldige avontuur al na een tiental uur afgelopen is, zonder echt veel moeilijkheden te hebben ondervonden. Gelukkig eindigt Mario's reis niet bij de eindgeneriek. Elke wereld heeft nog een heleboel verrassingen, challenges en verborgen manen in petto.

Met Super Mario Odyssey komt Mario weer binnen langs de grote poort. Een geslaagde mix van nostalgie en moderniteit, en simpelweg een van de beste games van de hele saga én van 2017.