Te breed glimlachen is een sociale handicap

Een stel parelwitte tanden en een brede glimlach à la Julia Roberts geeft je onmiddellijk een indrukwekkende uitstraling. Maar Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat zo'n opvallende Hollywoodsmile sociaal gezien in je nadeel kan werken.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de universiteit van Minnesota vroegen zich af wat de meest succesvolle glimlach is. Daarom lieten ze 802 proefpersonen kijken naar een reeks geanimeerde 3D-portretten van mensen die grijnzen.

Elke uitdrukking verschilde een tikkeltje van de andere, op vlak van wijdte van de mond, zichtbaarheid van de tanden en symmetrie. Bij elke foto moesten de deelnemers oordelen hoe oprecht en hoe aangenaam de lach was en welke emotie verscholen zat achter de smile.

Wat blijkt? Mensen vinden een lach het meest positief, als de mond niet al te breed is en er niet te veel tanden worden getoond. Ook met symmetrie scoor je punten. Volgens hoofdonderzoeker Nathaniel Helwig kunnen deze bevindingen in de praktijk worden toegepast? "Onder meer bij plastische chirurgie, revalidatie en computergraphics kunnen deze resultaten relevant zijn", aldus Helwig. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Public Library of Science ONE.