Tegenslagen maken je echt sterker

"What doesn't kill you, makes you stronger" is een spreuk die te pas en te onpas gebruikt wordt. Maar volgens Amerikaanse wetenschappers klopt die uitspraak wel degelijk. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Heb je de job van je dromen misgelopen of is een lange romance net in tranen geëindigd? Dan zijn de troostende woorden "Ach, kop op, je komt hier uiteindelijk sterker uit" wel het laatste wat je wil horen. Toch zijn experts van het onderzoekscentrum SBP (Sanford-Burnham Prebys Medical Discovery Institute) in Californië ervan overtuigd dat die inspirational quote een kern van waarheid bevat. Ze beweren dat je lichaam nieuwe, sterkere cellen gaat produceren als je een stressvolle ervaring hebt meegemaakt.

Wormen

De wetenschappers hebben enkele experimenten met wormen uitgevoerd. Omdat de dieren quasi doorzichtig zijn, konden ze goed in het oog houden wat er in hun kronkelend lijfje gebeurde. Tijdens een eerste proef werden de wormen in een warme kamer geplaatst, zodat ze stress ervoeren. Wanneer ze enkele weken later opnieuw op een hete plek gedropt werden, konden ze de hitte veel beter verdragen dan de andere beestjes.

Deze resultaten bevestigen eerdere studies, waaruit blijkt dat stresserende situaties je kunnen versterken. Maar volgens professor Caroline Kumsta is er nog meer onderzoek nodig. "Nu krijgen we de vraag van mensen of ze moeten starten met Bikram Yoga om zichzelf te versterken", zegt ze al grappend. "Maar we moeten ons nog verdiepen in het onderwerp om na te gaan wat het exacte effect is van tegenslagen en stressvolle belevenissen."