'Tegenverhalen' krijgen plaats in strijd tegen radicalisering

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) trekt een half miljoen euro uit voor het ontwikkelen van 'tegenverhalen' in de strijd tegen radicalisering. Dat blijkt uit het voortgangsrapport over de strijd, dat de Vlaamse regering volgende week voorstelt in het parlement. Het actieplan van de regering tegen radicalisering dateert van begin 2015. In de aanloop naar het plan, tijdens hoorzittingen in het parlement, werd vaak gepleit voor het ontwikkelen van een tegendiscours, met verhalen van bekeerde geradicaliseerden of familieleden van Syrië-strijders. Die moeten een tegengewicht vormen voor de ronselaars op het internet en in moskeeën.

Het voornemen wordt nu in de praktijk gebracht: "Het is de bedoeling dat we kleinschalige initiatieven ondersteunen waarbij boodschappen worden verspreid die het extremistische discours ondermijnen", zegt Homans. "Dit kan gebeuren via lokale netwerken en bijeenkomsten, maar ook bijvoorbeeld via sociale media. Het is immers belangrijk dat dergelijke boodschappen van onderuit komen en niet rechtstreeks van de overheid. Daarmee bereik je de doelgroep beter."

Het kan bijvoorbeeld gaan om verhalen van jeugdwerkers, ouders of vrienden van geradicaliseerden, is te horen bij het kabinet. Voormalige strijders zullen niet aan het woord komen.

Daarnaast wordt er ook 1 miljoen euro vrijgemaakt voor een projectoproep rond gedeeld burgerschap. "We lanceren een oproep naar gemeenten, om vanuit hun regierol en in samenwerking met het middenveld initiatieven te nemen rond waarden en normen, rechten en plichten en actief en gedeeld burgerschap", aldus de minister.

bron: Belga