Thanksgiving, een zwarte dag voor kalkoenen

Op het eerste zicht lijkt Thanksgiving een gezellig familiefeest, waarop familie en vrienden rond de keukentafel kunnen genieten van het gezelschap en een lekkere maaltijd. Het is echter ook het jaarlijkse signaal voor een ware kalkoengenocide.
door
aaron.verbrugghe
Leestijd 1 min.

Naar schatting 45 miljoen kalkoenen zullen namelijk dit jaar worden gedood om aan de grote vraag te voldoen. Dat meldt de Amerikaanse Kalkoenfederatie.

Dat is meer dan 18 procent van alle 244,5 miljoen kalkoenen die vorig jaar op Amerikaanse boerderijen zijn grootgebracht. Dat blijkt uit statistieken van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). Naar schatting 310 miljoen kilo kalkoenvlees zal aan de feesttafels worden verorberd. Dat getal is de afgelopen vijf jaar volgens officiële cijfers vrij constant gebleven.

Het aantal kalkoenen dat elk jaar wordt gedood voor Thanksgiving schommelt rond de 45 tot 46 miljoen per jaar. En dat geldt ook voor het aantal miljoenen kalkoenen dat de afgelopen jaren in de VS is geproduceerd. Hoewel het aantal is gedaald van 285,6 miljoen in 1998 tot 244,5 miljoen in 2017, is het het afgelopen decennium constant rond de 240 miljoen gebleven.

Roep om diervriendelijke alternatieven

Organisaties zoals PETA (People for Ethical Treatment of Animals) pleiten voor vleesloze Thanksgiving-maaltijden, en promoten een aantal veganistische alternatieven.

"Kalkoenproducerende bedrijven streven er altijd naar de kalkoenen gezond te houden en ze een veilige en comfortabele omgeving te bieden," zei een woordvoerder van de kalkoenfederatie nog.