Thiam twijfelt over deelname aan hoogspringen

Met de gouden medaille in de zevenkamp op zak, rijst de vraag wat Nafi Thiam nog kan doen op deze Spelen. Haar kansen in het hoogspringen zijn niet gering, maar het is nog onduidelijk of ze daaraan zal deelnemen.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

België is een atletiekkoningin rijker. Nafissatou Thiam (foto vooraan) mag zich de komende vier jaar de meeste complete atlete op aarde noemen, en dat op de piepjonge leeftijd van 21 jaar. Dat de Belgische met Senegalese roots ook nog in andere disciplines zou kunnen schitteren, staat als een paal boven water. Maar het is niet zeker of we dat tijdens deze Olympische Spelen nog te zien zullen krijgen.

Naast een begenadigd all-roundatlete, is Thiam vooral gespecialiseerd in het hoogspringen. Tijdens haar zevenkamp in Rio sprong ze over 1,98 meter. Ze verbeterde daarmee het wereldrecord voor die discipline in de zevenkamp. Het was de vierde beste sprong van het jaar van alle hoogspringsters.

De Naamse liet nog in het midden of ze al dan niet zal meedoen aan de olympische hoogspringcompetitie. De zevenkamp is een enorm belastende sport en Thiam wil nog een dag afwachten om te weten of ze voldoende hersteld zal zijn. "Ik ga de komende dagen zien hoe ik me voel", aldus de kersvers olympisch kampioene. "Pas woensdag, een dag voor de wedstrijd, zal ik een beslissing nemen."

Tia Hellebaut zou Thiam nochtans graag zien deelnemen en zij weet waarover ze praat. Hellebaut won in 2008 zelf een gouden medaille in het hoogspringen en heeft ook veel ervaring in de zevenkamp. "Het niveau ligt lager dan een paar jaar geleden en met 1,98 meter behoort een medaille tot de mogelijkheden", stelt de ex-atlete. "Maar ze heeft slechts vijf dagen om te recupereren, dat is krap."

In afwachting van de hoogspringcompetitie, wordt Thiam vooral geleefd. Als nieuwe grote belofte in de atletiek kreeg ze de voorbije dagen heel wat aandacht van pers en publiek. Het voorlopige hoogtepunt speelde zich af in het Maracana-stadion, een dag na de zevenkamp. Thiam kreeg de gouden medaille om haar schouders gelegd, pinkte een traan weg tijden de Brabançonne en nam daarna een selfie met haar collega-zevenkampsters en niemand minder dan Usain Bolt (foto achteraan). De Jamaïcaanse sprintbom had net zijn derde gouden medaille op de 100m gewonnen.

News

meer News

Spotlight

meer Spotlight