TikTokster met astma bewijst dat iedereen een mondmasker kan dragen (video)

TikTokster Emily Lyoness bewijst in een video dat je niet bang hoeft te zijn om in ademnood te komen tijdens het dragen van een mondmasker. Ondanks dat ze zelf zware ademhalingsproblemen heeft, draagt ze vaak een mondmasker. Haar zuurstofmeter toont namelijk aan dat de zuurstofwaarden in haar bloed gewoon hetzelfde blijven. In het filmpje test ze drie verschillende mondmaskers uit.
door
andries.haesevoets
Leestijd 2 min.

Er zijn veel voor- en tegenstanders van mondmaskers, maar het helpt zeker en vast om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden. Bovendien ben je verplicht om de stofjes op het openbaar vervoer aan te doen. TikTok-gebruikster Emily Lyoness heeft zware ademhalingsproblemen, maar in een video laat ze zien dat ze ook met een mondmasker nog voldoende zuurstof in haar bloed heeft.

Dezelfde zuurstofwaarden

Lyoness legt in de video uit dat ze last heeft van gematigde tot zware astma, afhankelijk van de tijd van het jaar. Ze moet veel medicijnen nemen om haar ademhaling onder controle te kunnen houden en ze heeft ook altijd een inhalator bij de hand. Daarnaast heeft de jonge vrouw een pulsoximeter, een zuurstofmeter, in de buurt liggen om de zuurstofwaarde in haar bloed te kunnen meten.

“I have a breathing problem” lol wear a mask karen ? pic.twitter.com/gWV9XhCis4

— madison (@madz1426) June 27, 2020

Met behulp van die pulsoximeter laat Lyoness in de video zien dat de hoeveelheid zuurstof in haar bloed op 99% ligt als ze geen masker draagt. Daarna doet ze drie verschillende mondmaskers aan en het zuurstofgehalte in haar bloed blijft in alle situaties hetzelfde, namelijk 99%. “Als zelfs ik deze stofjes kan dragen zonder zuurstof te verliezen, hebben gezonde mensen zonder ademhalingsproblemen zeker geen excuus om ze niet aan te doen”, zegt Lyoness in de video. “Tenzij je natuurlijk egoïstisch bent en alleen aan jezelf denkt.”