Tips voor een weekend vol cultuur

door
Redactie Online
Leestijd 3 min.

Festival

Kids OdeGand

11/9

Zaterdag wordt het Bijloke Muziekcentrum de spil van een hoop muzikaal kinderplezier: Kids OdeGand strijkt er neer, en legt dit jaar vooral de kleinsten in de watten. Dacht je dat theater voor baby’s en peuters niet kon? Mis! Theater De Spiegel bewijst al dertig jaar het tegendeel: tijdens de voorstelling ‘Impulz’ zitten de peuters zelf aan de muzikale knoppen van deze interactieve dansvoorstelling. Iets oudere koters (5+) kunnen terecht bij Time Play van LAP (een muzikaal pingpongspel) of een olijke bewerking van Tijl Uilenspiegel door muziekensemble Oxalys. En de mama’s en papa’s? Die leunen achterover in de weelderige tuin van de Bijloke met een koffie.

Expo

Brussels Gallery Weeken d

nog t.e.m. 12/9

Het hele weekend lang palmt Brussels Gallery Weekend de hoofdstad in met beeldhouwkunst, fotografie, schilderkunst en performance. De laatste jaren werd onze hoofdstad steeds meer the place to be voor galleries en dus stippelden de organisatoren verschillende parcours uit langs deze weelde aan startende en grote namen. Er is zelfs een podcast die bezoekers van de ene galerie naar de andere begeleidt! Wij tippen vooral de audiotentoonstelling van Bruce Nauman bij Gladstone Gallery en de werken van Alma Allen, tentoongesteld in Galerie Mendes Wood en in de tuinen van het Museum Van Buuren. Ook de moeite is Generation Brussels in de Hageltoren en in het Lebeau-gebouw aan de Zavel. Dit kunstproject zet jong Brussels talent in de kijker dat nog nooit met een galerie heeft samengewerkt. Dit jaar wordt het event aangestuurd door de Belgische curatoren Dagmar Dirkx en Zeynep Kubat.

Theater

Melvius

10 & 11/9

‘De troubadours zijn in de stad, de troubadours…’ Al zijn ze dat anno 2021 in een gepimpte versie: de moderne troubadours van theatercollectief Ballet Dommage verplaatsen zich per fiets en doen een maand lang de Leiestreek aan met hun hedendaagse ‘wagenspel’. Ze trappen dit weekend af in Menen met een bont gezelschap: de professionele acteurs krijgen immers het gezelschap van een veertienkoppig koor van amateurspelers uit de ruime regio. Op 10 en 11 september dwaalt de troep door de straten van Menen, ‘s avonds spelen ze een ‘katastrofaal slotspektakel’ … en dan zet de fietskaravaan zich opnieuw in beweging, richting Kortrijk, Harelbeke, Waregem…

Festival

Yuste Gent Flamencofestival

nog t.e.m. 12/9

In Gent stijgt de temperatuur tot zwoele zuiderse hoogten dankzij het Yuste Gent Flamencofestival. Cultuurhuis De Centrale presenteert samen met een aantal partners de crème de la crème van de internationale én de lokale flamencoscene, want jawel: Gent fungeert in de wereld van de flamenco wel degelijk als een belangrijke draaischijf voor talent. Niet toevallig verwijst ‘Yuste’ naar het kloosterpaleis in het Spaanse Cuacos de Yuste, waar Keizer Karel na zijn troonsafstand zijn laatste levensjaren doorgebracht. Tijdens het festival kan je kijken naar Spaanse flamencogrootheden als Jesús Méndez, maar ook zelf een zwierke zetten in een dansworkshop. Olé!

Eten en drinken

Rode Rozen en Tortilla’s -

Mexicaanse volkskeuken

10/9

Het Red Star Line Museum stilt niet alleen onze honger naar kennis maar ook een meer pragmatische honger: samen met het Latijns- Amerikaanse ontmoetingshuis Mundana organiseert het een Mexicaanse volkskeuken. De inspiratie voor de samenwerkingen ligt in de expo ‘Destination Sweetheart,’ dat de geschiedenis vertelt van liefdesmigranten. Want dat de liefde ook door de maag gaat, is gekend! Gastvrouw Lupita Franco is zelf zo’n liefdesmigrante. Zonder zelf te koken geniet je deze avond mee van al het lekkers dat de Mexicaanse keuken te bieden heeft. Lupita tovert traditionele Mexicaanse gerechten op je bord, zoals dat gebeurt in de verhalen uit de roman ‘Rode Rozen en Tortilla’s’.