Topman Viapass vraagt bijeenkomst raad van bestuur

door
Belga
Leestijd 2 min.

Johan Schoups, de administrateur-generaal van Viapass, heeft de drie gewesten een uitnodiging gestuurd voor een versnelde vergadering van de raad van bestuur van Viapass. Dat bevestigt Edward Claessens, communicatieverantwoordelijke van Viapass, aan Belga. Claessens benadrukt ook dat er de voorbije weken en maanden intensief is gecommuniceerd over de invoering van de kilometerheffing. De invoering van de kilomterheffing voor vrachtwagens vandaag/vrijdag 1 april verloopt niet vlekkeloos. In Wallonië werden verkeersassen geblokkeerd uit onvrede met de maatregel en voornamelijk aan de grensovergangen met Nederland staan er hier en daar lange wachtrijen omdat veel vrachtwagenbestuurders nog geen On Board Unit (OBU) hebben.

Waals minister Christophe Lacroix drong aan op een spoedzitting van de raad van bestuur van Viapass, het interregionale orgaan dat de kilometerheffing voor vrachtwagens coördineert. Zijn Vlaamse collega Ben Weyts was geen vragende partij voor een spoedzitting. Maar intussen heeft Johan Schoups, de topman van Viapass, wel een uitnodiging rondgestuurd om de raad van bestuur versneld samen te roepen om de eerste dag van de heffing te evalueren.

Bij Viapass benadrukt men dat de OBU's konden aangevraagd worden sinds oktober en dat er ruim op voorhand en voldoende intensief over de invoering van de heffing is gecommuniceerd. "We hebben uitdrukkelijk gevraagd niet te wachten tot de laatste dag. Voor wie toch tot vandaag heeft gewacht waren de problemen te voorzien. We hebben nochtans naar best vermogen over de maatregel gecommuniceerd. Er zijn tal van infosessies gehouden, we hebben gecommuniceerd via websites, folders en advertenties in binnen- en buitenland. De transportorganisaties- en verantwoordelijken in binnen- en buitenland waren verwittigd. We hebben de 60.000 bekende binnenlandse transporteurs persoonlijk aangeschreven. Er zijn infocampagnes met borden langs de weg geweest, enz...", zo legt Edward Claessens van Viapass uit.

Eerder had Viapass de transporteurs ook al verwittigd dat ze niet moesten rekenen op uitstel. Hebben de buitenlandse, en met name de Nederlandse transporteurs, zich dan op de zaak verkeken? "Ik ga daar geen grote uitspraken over doen. Maar in Nederland is er wel veel aandacht gegaan naar de brief van transportorganisatie TLN (Transport en Logisitiek Nederland) waarin ze aandrongen op uitstel. Misschien hebben Nederlandse transporteurs daarom gedacht dat het nog niet nodig was om al op 1 april in orde te zijn", aldus Claessens.

bron: Belga

 

News

meer News