Tour 2018 heeft voor elk wat wils

In Parijs is het parcours voor de volgende Ronde van Frankrijk voorgesteld. Naast de terugkeer van de ploegentijdrit springt vooral een ultrakorte bergrit van 65 kilometer in het oog, terwijl de renners ook kasseien voorgeschoteld krijgen. «Het wordt een gigantische uitdaging», voorspelt titelverdediger Chris Froome.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

In tegenstelling tot vorig jaar gaat de 105de editie van de Tour opnieuw van start in Frankrijk, en wel op zaterdag 7 juli in Normoutier-en-l'Île. Een week later dan normaal, wat alles te maken heeft met de concurrentie van het WK voetbal in Rusland.

65 kilometer

In totaal krijgen de renners drie aankomsten bergop voor de wielen geschoven: twee in de Alpen (met o.a. L'Alpe d'Huez) en een in de Pyreneeën. Die laatste rit komt aan op de Col du Portet (2.215 meter), maar telt slechts 65 kilometer.

«Dat zal de kortste etappe zijn in de laatste 30 jaar van de Tour», weet organisator Christian Prudhomme. «Dat is een goede zaak om er een gebald spektakelstuk van te maken.»

Spektakel zal er ongetwijfeld ook zijn tijdens de negende etappe, die aankomt in Roubaix. Onderweg moet het peloton 15 kasseistroken trotseren, goed voor bijna 22 kilometer in totaal. Ook de ploegentijdrit maakt na enkele jaren afwezigheid zijn terugkeer. Die staat al op de derde dag op het programma.

Het wordt meteen de eerste keer dat de klassementsrenners vol aan de bak moeten. Het parcours is 35 kilometer lang, met onderweg een klein klimmetje. Voor het overige beperkt het werk tegen de klok zich tot een individuele tijdrit over 31 kilometer op de voorlaatste dag.

"Veeleisende Tour"

«Het wordt een nerveuze en veeleisende Tour», voorspelt titelverdediger Chris Froome, die in de marge van de parcoursvoorstelling de Vélo d'Or kreeg overhandigd. Voor de Brit is het al de derde keer dat hij verkozen wordt tot beste renner van het jaar.

«Ik moet het parcours nog in detail bestuderen, maar het wordt een gigantische uitdaging. Deze Tour omvat elk aspect van wielrennen: kasseien, waaieretappes, enkele afdalingen en dan ook nog een zwaar klimluik in de Alpen en Pyreneeën. Dit wordt een Tour voor een complete renner.»

News

meer News