Tourbaas Christian Prudhomme wil kleinere ploegen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In zijn traditionele praatje met de verscheidene internationale persagentschappen en de Franse krant L'Equipe pleitte Tourorganisator Christian Prudhomme daags voor de slotrit naar Parijs nogmaals voor kleinere ploegen in het peloton. Het is niet de eerste keer dat Prudhomme die wenst uitdrukt, maar de grote baas van ASO, de organisatie achter de Tour, vindt dat nu, meer dan ooit, ploegen maar met acht renners in plaats van negen zouden mogen starten in grote rondes.

Vooral de dominantie van Team Sky viel de Tourbaas op. "In de bergen domineerden ze de wedstrijd helemaal", stelde hij, "het is vergelijkbaar met Paris Saint-Germain in de Ligue 1 in het voetbal. Dat is niet eigen aan wielrennen, in elke sport heb je dat, dat een ploeg het zich kan veroorloven om de sterkste spelers te kopen en samen te laten spelen. Wat me opvalt in deze Tour is de manier waarop ze met hun renners omgaan bij Team Sky, er is een rotatiesysteem. Dat zagen we vorig jaar al. Wout Poels had eens een mindere dag, moest geen kopwerk doen en mocht zich sparen, maar op l'Alpe d'Huez toont hij zich nadien oppermachtig en betekent hij veel voor Froome. Ook nu zagen we dat hij zich mocht sparen in de beginfase en hij vooral op het eind zijn ding moest doen. Ook daarom pleit ik voor minder grote ploegen, meer dan ooit", herhaalde hij. "Acht renners in grote rondes, zeven in de eendagswedstrijden. Eén renner minder per ploeg zal het koersen veiliger maken. Dat is de belangrijkste reden voor een wijziging", benadrukte hij, "maar op de tweede plaats ook om het wielrennen aantrekkelijker te maken, het wielrennen kan er alleen maar wel bij varen."

De Tourbaas viseert niet alleen Team Sky, maar ook andere grote ploegen, denk maar aan een sprinttreintje in een sprintetappe. "Een renner minder zorgt toch al voor een verschil, je kan minder roteren", legt hij uit, "de renners worden sneller vermoeid, dat is mijn droom maar ik weet dat de grote ploegen daar niet willen van horen. Misschien gaan ze wel stilaan overstag als ze inzien dat op die manier het wielrennen aantrekkelijker kan worden."

bron: Belga