Transvrouw geeft voor het eerst borstvoeding

Een Amerikaanse transgendervrouw is als eerste in staat om borstvoeding te geven. Na een experimentele behandeling van 3,5 maanden kan ze dagelijks ongeveer 230 gram melk per dag produceren.
door
laurens.vantomme
Leestijd 1 min.

Volgens medische literatuur gaat het om een indrukwekkende primeur en is de 30-jarige vrouw de eerste transvrouw ooit die borstvoeding kan geven. Ze volgde al jarenlang een hormoontherapie, waardoor ze borsten had ontwikkeld die er best natuurlijk uitzagen, ook zonder operatie. Toen haar partner al 5,5 maand in blijde verwachting was, zag de zwangere vrouw het niet zitten om borstvoeding te geven. De transvrouw wilde deze taak met veel plezier op zich nemen. Gelukkig kon ze terecht bij Tamar Reisman en Zil Goldstein van het Center for Transgender Medecine en Surgery aan het Mount Sinai ziekenhuis in New York.

In combinatie met flessenmelk

De vrouw begon een behandeling en kreeg de hormonen domperidone, oestrogeen, progesteron en spironolacton toegediend. Na een maand was ze in staat om enkele druppeltjes melk te produceren. Na drie maand was dit toegenomen tot 227 gram moedermelk per dag. Een baby van vijf dagen moet gemiddeld 500 gram moedermelk krijgen. De rest vult ze ondertussen aan met flessenmelk.

News

meer News