Trump koopt wereldwijde stock waardevol coronamedicijn remdesivir op

De VS heeft zo goed als alle stock van het belangrijke coronamedicijn remdesivir opgekocht. Hierdoor zal de rest van de wereld drie maanden lang geen remdesivir meer kunnen bemachtigen. 
door
nina.vandenbroeck
Leestijd 3 min.

Remdesivir, gemaakt door het farmaceutisch bedrijf Gilead, is het eerste medicijn dat in de VS officieel goedgekeurd werd als medicijn tegen Covid-19. Het gaat om een doeltreffend medicijn dat helpt bij het herstellen van Covid-19. Remdesivir zou het enzym RNA-polymerase tegenwerken, dat door vele virussen gebruikt wordt om zich te vermenigvuldigen. Het werd initieel ontwikkeld voor ebola maar bleek daarbij geen succes.

De eerste 140.000 dosissen remdesivir, die geleverd werden voor geneesmiddelenonderzoek over heel de wereld, zijn inmiddels opgebruikt. De Trump-administratie heeft nu 500.000 dosissen opgekocht - de volledige productie van het medicijn door Gilead in de maand juli, en 90% van de productie van augustus en september. Gilead heeft het patent op remdesivir en dus kan geen ander farmabedrijf het produceren.

'America first'-attitude

"President Trump heeft een ongelooflijke deal kunnen sluiten om te garanderen dat Amerikanen toegang hebben tot het eerste geautoriseerde middel tegen Covid-19", klinkt het bij Amerikaans minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Alex Azar. De aankondiging komt er nadat het steeds duidelijker wordt dat de VS met vorige week 40.000 besmettingen per dag de pandemie niet onder controle krijgt.

Naast een reactie op de snelle verspreiding van Covid-19 en de hoge dodentol, is het opkopen van de stock van remdesivir ook een uiting van de 'America first'-attitude, zo stelt The Guardian. De Trump-administratie heeft al getoond dat het bereid is om andere landen te overbieden en te slim af te zijn om aan medische benodigdheden te komen, en dat baart experts zorgen - zeker in het geval van de ontwikkeling van een succesvol coronavaccin. In mei had de VS het Frans farmabedrijf Sanofi zover gekregen om, als hun vaccin succesvol was, het eerst in de VS te verdelen. Onder druk van de Franse overheid moest het echter zijn staart intrekken.

Addertje onder het gras?

Misschien bestaat er voor andere landen echter toch nog een mogelijkheid om aan remdesivir te komen. Volgens Dr Andrew Hill van de universiteit van Liverpool kunnen andere landen proberen om aan het medicijn te komen via een zogeheten verplichte licentie, die de intellectuele eigendomsrechten van het bedrijf onderdrukt. Dat zou regeringen in staat stellen om medicijnen te kopen van generieke bedrijven in Bangladesh of India, waar het patent van Gilead niet wordt erkend.

Dexamethason

Waarom koopt Trump juist de stock van remdisivir op, en niet die van dat enige andere enige andere succesvolle coronamedicijn, steroïde dexamethason? De stock van dexamethason proberen opkopen, is namelijk zinloos. Het is een medicijn dat al 60 jaar bestaat, goedkoop en overal makkelijk beschikbaar is. Dexamethason heeft in tegenstelling tot remdisivir wel al aangetoond om de kans op sterfte aan Covid-19 te verminderen. Bij remdisivir gaat het - voorlopig - enkel om een versneld herstelproces, wat ervoor zou zorgen dat mensen sneller het ziekenhuis kunnen verlaten en de druk op de gezondheidszorg verlaagt.