Tuinieren is even gezond als fitnessen

Je hebt het heel de dag druk met werk, 's avonds doe je het huishouden en ergens tussendoor zou je nog tijd moeten vinden om te sporten. Liefst 150 minuten per week, als het even kan. Daar heeft niemand tijd voor, toch? Gelukkig kan je het huishouden - of toch een deel ervan - combineren met het sporten.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

In het dagelijks leven is het soms moeilijk om alle te doen wat je "moet" doen. Tijdens je vrije tijd heb je eigenlijk meer zin om te ontspannen dan om naar de fitness te gaan. Een beetje lezen, een badje nemen of tuinieren klinkt veel aanlokkelijker. Gelukkig is de wetenschap ons soms goedgezind. Het blijkt immers dat de fysieke inspanning die je levert tijdens je vrijetijdsactiviteiten, even gezond is als fitnessen.

Vrijetijdsactiviteiten

Om tot die conclusie te komen, onderzochten wetenschappers van over heel de wereld data van maar liefst 90.000 proefpersonen gedurende elf jaar. Mensen die tijdens hun vrije tijd wandelen, dansen of tuinieren lopen minder risico op kanker en hart- en vaatziektes. Als je een uur per week zulke activiteiten onderneemt, loop je 18% minder risico dan mensen met een sedentaire levensstijl. En hoe meer je beweegt, hoe meer dan percentage de hoogte in gaat.

Tuinieren

Tuinieren is trouwens niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest. Zo zou je er bijvoorbeeld minder depressief, minder angstig en meer voldaan van worden. Ouderen die nog regelmatig de tuin in trekken, zouden bovendien langer gezond blijven en minder vaak ten val komen. En laten we vooral niet vergeten dat tuinieren ook gewoon leuk is. Groenten uit je eigen tuin smaken nu eenmaal stukken beter dan voorgesneden groenten uit de supermarkt. En ben je gek op verse bloemen, dan kan je die gewoon zelf laten groeien!