Turner Yuri van Gelder terug in Nederland

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Nederlandse turner Yuri van Gelder is geland op Schiphol. Hij werd gisteren naar huis gestuurd omdat hij vanwege alcoholgebruik de Olympische Spelen moest verlaten. De 33-jarige "Lord of the Rings" had buiten het olympisch dorp gedronken. Op zijn website liet Van Gelder weten nog niet te reageren op zijn uitsluiting. Hij zegt "de gebeurtenissen in besloten omgeving eerst te willen verwerken en daarna met een statement naar buiten zal treden". De Nederlandse delegatieleider Maurits Hendriks sprak van een "moeilijke beslissing, maar dit gedrag is ontoelaatbaar".

Volgens TeamNL heeft Van Gelder de normen en waarden overtreden die binnen de olympische ploeg gelden. Van Gelder had in de nacht van zaterdag op zondag, nadat hij zich had geplaatst voor de finale op het onderdeel ringen, tegen de afspraak het olympisch dorp verlaten. Hij keerde volgens TeamNL pas in de vroege ochtenduren terug. De turner gaf toe dat hij tijdens zijn verblijf buiten het dorp alcohol dronk.

Van Gelder is drievoudig Europees kampioen aan de ringen (2005, 2008, 2009). Op wereldkampioenschappen veroverde hij goud (2005), zilver (2007) en brons (2006). In 2009 werd hij geschorst wegens cocaïnegebruik, in 2011 maakte hij een comeback.

bron: Belga